Provjerite svoje zdravlje: Sistematski pregled za 60 sekundi

Vaše tijelo je karta s koje možete štošta da pročitate. Samo 60 sekundi je dovoljno da uz pomoć nekoliko brzih i lakih kućnih samo-pregleda otkrijete u kakvom je stanju vaš organizam. Proučite svoje dnevne rutine i napravite kratki i učinkoviti sistematski pregled.

Provjerite svoje zdravlje: Sistematski pregled za 60 sekundi

Pogledajte svoje oči
Beonjača može štošta da otkrije o vašem zdravlju. Ona bi trebalo da bude čisto i bistro bijele boje. Crvenilo u očima uzrokuju sitni krvni sudovi koji se iz određenog razloga prošire i postaju vidljivi, ali beonjača može i da postane žućkasta. Uradite test tako da sedam dana za redom na dnevnom svijetlu posmatrate beonjače. Ako se njena boja mijenja, uzroci mogu biti neispavanost, iritacije, alergije ili napor, ali ako ona ostaje nepromijenjena potražite pomoć ljekara.

Pogledajte svoju četku za kosu
Otpadanje kose može biti pokazatelj širokog spektra promjena u organizmu. Ako na četki nakon češljanja primijetite mnogo više vlasi od uobičajenog, detaljno očistite četku i pri sljedećem češljanju prebrojte vlasi. Izgubiti oko 100 vlasi dnevno je normalno, ali ako broj prelazi 200 ili ako vam kosa otpada u pramenovima vrijeme je da se posavjetujete s doktorom.

Izduvajte nos
Normalno disanje opisuje i normalno stanje sluznice nosa. Ali, i najmanja promjena u organizmu to stanje može da poremeti. Izduvajte nos u bijelu papirnu maramicu. Ako ne izduvate ništa, vaša sluznica je zdrava. Ako izduvate tečnu prozirnu sluz najvjerojatnije je riječ o iritaciji, promjeni temperature ili alergiji. Žućkasta ili zelenkasta sluz opisuje neku vrstu upale koju je potrebno pratiti.

Pogledajte svoje nokte
Zdrav nokat je čvrst, bistar i proziran. Bilo kakva promjena na njegovoj površini može da bude pokazatelj nekog većeg ili manjeg problema. Svaki nokat pregledajte detaljno i obratite pažnju da li na njemu ima nekih značajnih promjena. Bjelkaste mrlje mogu da znače manjak vitamina i minerala u organizmu, dok žućkaste mogu da upućuju na gljivičnu infekciju. Ukoliko primijetite takvu ili sličnu promjenu budite na oprezu i pratite promjene. Ako se situacija pogoršava ili mijenja, a ne nestaje, potražite pomoć stručnjaka.

Pogledajte svoj konac za zube
Čišćenje zuba zubnim koncem važan je dio higijene usne duplje. Ali, takva rutina može da bude i pokazatelj nekih većih promjena u vašim ustima. Komadom konca očistite prostor između desni i zuba. Ako primijetite krvarenje ne morate da se uznemiravate jer to može biti pokazatelj osjetljivih desni ili manje infekcije koja se čišćenjem koncem može riješiti. Ali, ako vaše desni nakon čišćenja ne prestaju da krvare upitajte svog stomatologa za savjet.

Pogledajte svoju mokraću
Normalna boja urina trebalo bi da bude bistre svijetlo žute boje. Ali, promjene u urinu mogu uzrokovati brojni faktori poput hrane, pića, ali i nekih zdravstvenih tegoba.

Pregledajte svoju kožu
Rak kože je druga najčešća bolest kod žena između 20 i 29 godina. Upravo zbog toga samo-pregled tijela je vrlo važan. S vremena na vrijeme detaljno pregledajte kožu i to od lica i vrata pa sve do stopala. Ako primijetite na koži neke neobične promjene ili nove mladeže, mrlje ili depigmentaciju potražite savjet ljekara.

Kako testirati vid i otkriti trebate li naočale

(zadovoljna.hr)

Najnovije

Popularno

Više savjeta