Prirodni lijekovi: Kako zaustaviti štucanje

Ova refleksna radnja ne može da se kontroliše a ponavlja se više puta u minuti. Ukoliko traje duže od dan-dva, neophodna je pomoć ljekara, a u ostalim slučajevima može se zaustaviti pomoću malih trikova i brojnih narodnih lijekova. Naučite kako zaustaviti štucanje

Do štucanja najčešće dolazi kada je stomak nadut, što se dešava kada se ”nagutamo” vazduha nakon konzumiranja suviše tople ili hladne hrane i pića, ukoliko jedemo veoma začinjenu hranu, uslijed brzog i prekomjernog unosa hrane, pretjeranog konzumiranja alkohola, a mogu ga izazvati i gazirana pića.

Iznenadna promjena tjelesne temperature, kao na primjer tuširanje hladnom vodom, takođe izaziva nadutost stomaka i štucanje. Uzbuđenje, stres, smijeh, plač, vikanje kao i druge intenzivne emocije nerijetko su okidači ove neprijatne pojave.

Kako zaustaviti štucanje

Mali trikovi

Većina poznatih trikova za zaustavljanje štucanja zasnivaju se na dva principa. Jedan od njih jeste stimulacija pneumogastričnog nerva (nerv lutalac, upravlja mekim nepcem, ždrijelom i grkljanom) nekom drugom radnjom, koji će signalizirati mozgu da prestane sa štucanjem. Drugi princip utemeljen je na činjenici da visoka koncentracija ugljen-dioksida u krvi zaustavlja štucanje (zbog toga se na primjer zadržava dah).

Najpoznatiji narodni lijekovi

– pojesti kašiku šećera ili kakao praha;
– pojesti kašiku mješavine od podjednake količine crne slačice i maslaca;
– usitniti pet-šest zelenih kardamona, prokuhati ih u dvije šolje vode, a kada polovina tečnosti ispari, procijediti i popiti vruć čaj;
– pojesti nešto kiselo, krišku limuna ili narandže, ili popiti kašiku sirćeta;
– pomiješati dvije kašičice soli s pola šolje jogurta i polako popiti; djelotvorno je i sisanje korijena đumbira;
– veliku kašiku putera od kikirikija držati u ustima desetak sekundi, a zatim progutati bez žvakanja;
– pojesti malo čili sosa;
– u čaši tople vode razmutiti kašiku meda, stavite na korijen jezika i progutati.

Čajevi protiv štucanja

– Mirođija je jedan od najboljih lijekova protiv štucanja. Može da se prožvaće kašika sjemena ove biljke ili da se skuha čaj od četiri kašičice ploda ili dvije kašičice usitnjene svježe ili suhe biljke koje se preliju sa 2,5 dl ključale vode. Nakon toga se čaj ostavi poklopljen tri do pet minuta, pa se procijedi i pije nezaslađen.

– Čaj od anisa takođe prekida štucanje, a spravlja se tako što se kašičica sjemena prelije sa 2 dl kipuće vode, procijedi i popije nakon desetak minuta.

 

 

(Ljepotaizdravlje.ba)

Najnovije

Popularno

Više savjeta