Povezanost dehidracije s funkcijama mozga

Dehidracija osim što loše utječe na kognitivne funkcije, ona ima direktan utjecaj na osjećaj sreće, energiju i budnost. Ona definitivno može dovesti do lošeg funkcioniranja mozga.

Povezanost dehidracije s funkcijama mozga

Voda mora postati namirnica broj 1 u vašoj prehrani, naravno ovdje govorimo o običnoj vodi, nikako vodi s okusima, bojama i aditivima.
Prema istraživanjima pravilnom hidratacijom možete umanjiti rizik od raka i srčanih bolesti. Znajući da se mozak sastoji od 75% vode, a ostatak čine živci ima logike da je potrebno piti veću količinu vode.
Prilikom dehidracije vaš mozak se “skuplja”. Čak i blaža dehidracija, koja nastaje kao posljedica treninga ukazuje na promjene funkcija mozga prenosi Index.
Posljedica dehidracije očituje se kroz povećanje pospanosti i umora, smanjenje snage i budnosti te povećanje zbunjenosti. Međutim ti simptomi jednostavno i brzo nestaju nakon ispijanja jedne čaše vode jer se proces upijanja događa relativno ubrzano. Potrebno je 5 minuta da voda stigne u krvotok i 20 minuta da se poveća koncentracija vode.
Bitan faktor kod apsorpcije je temperatura vode koju unosite. Hladna voda se apsorbira 20% brže što je zapravo logično s obzirom da je jedna od funkcije vode da hladi tijelo. Kada govorimo o hladnoći onda se podrazumijeva da je ta voda na 17-20 stupnjeva, ne hladnija.
Nemojte pretjerivati s unosom vode, ograničite se na 1,5 L dnevno, jer i suvišan unos može negativno utjecati i uzrokovati slabost, vrtoglavicu i zbunjenost

Najnovije

Popularno

Više savjeta