Pet zdravih namirnica koje ne smijete davati djeci

Uravnotežena prehrana ključ je zdravlja. No, ponekad zdrave namirnice mogu prouzročiti mnogo problema za malu djecu jer njihovi organizmi ne mogu probaviti određene tvari, a imunitet im je preslab da se odupre naizgled bezopasnim tvarima.

Pet zdravih namirnica koje ne smijete davati djeci

Med

Djeci do dvije godine starosti ne smije se davati med, jer on može sadržavati toksin Clostridium botulinum koji izaziva trovanje po imenu botulizam. Imunitet odrasle osobe sposoban je boriti se protiv pojave te tvari, ali ne i dječiji, pa ga je bolje u potpunosti izbjegavati u ranim godinama vašeg mališana.

Nepasterizirano mlijeko

Kravlje mlijeko sadrži mliječne proteine koje djeca do godine dana života ne mogu probaviti, pa se ne preporučuje uvođenje ove namirnice u dječiju prehranu prije prvog rođendana. No, u mlađoj dobi valja izbjegavati i domaće mlijeko koje nije prošlo proces pasterizacije.

Domaće mlijeko je puno okusa, a neki vjeruju i da je bolje od onog industrijskog, no može sadržavati bakterije koje mogu izazvati probavne smetnje kod djece.

Neke vrste riba

Riba je odličan izvor omega 3 masnih kiselina i proteina te se preporučuje njena konzumacija od najranije dobi. No, neke vrste ribe poput tune, sabljarke i skuše mogu sadržavati značajne tragove žive koje će naškoditi živčanom sistemu djeteta, pa ih treba maknuti s jelovnika mališana.

Citrusno voće

Limun, limeta, grejp i narandže dio su zdravih plodova iz porodice citrusa koju karakterizira visoki postotak vitamina C. No, ove plodove obilježava i visoka kiselost koja može nadražiti osjetljivi želudac djeteta, te izazvati kožni osip. Upravo zato preporučuje se da izbjegavate davanje ove hrane djeci mlađoj od godine dana.

Hrana koja ‘napuhava’

Brokula i grah samo su dio namirnica s visokim postotkom prehrambenih vlakana koji poboljšavaju probavu, ali i izazivaju jake vjetrove. I dok oni kod odraslih osoba izazivaju tek neugodu, kod male djece mogu prouzročiti jake bolove u predjelu trbuha, pa je bolje pričekati s uvođenjem ovakvog tipa krute hrane u prehranu najmlađih.

(Avaz)

Najnovije

Popularno

Više savjeta