Pet vrsta hrane koju trebate jesti kad ste bolesni

Kada ste bolesni, tijelo treba više kalorija kako bi normalno funkcionisalo i uspješno se borilo protiv infekcija. Upravo zato trebate jesti posebnu vrstu hrane koja će vam pomoći u tom zadatku. Protiv gripe, prehlada i viroza odlično djeluju ove važne namirnice.

Pet vrsta hrane koju trebate jesti kad ste bolesni

Pileća juha

Pileće meso sadrži aminokiseline koje podstiču izbacivanje sluzi iz pluća, dok topla juha hidrira tijelo i pomaže pri vlaženju disajnih puteva. Ne čudi, stoga što se konzumacija pileće juhice preporučuje svaki put kad ste bolesni, ali i kada ste potpuno zdravi.

Citrusno voće

Vitamin C ne može izliječiti prehladu, ali može umanjiti njene posljedice. Zato je poželjno jesti naranče, mandarine i grejp, a domaći limun cijediti u čaj. Ne vreli. Imajte na umu da bijela tvar u citrusnom voću sadrži flavonide koji jačaju imunitet, pa ih nemojte odstranjivati, već jedite zajedno s ostatkom voća.

Ljuta hrana

Umak od hrena, wasabi i feferoni poželjan su dodatak prehrani kada ste bolesni. Ljute namirnice prirodni su “otčepljivači” nosa, ali i podsticatelji znojenja putem kojeg se izbacuju toksini iz tijela, pa se smatra odličnim saveznikom u borbi protiv sezonskih bolesti.

Krekeri i tost

Neslani krekeri i tost mogu vas vratiti u život kada ste bolesni. Riječ je o namirnicama s visokim postotkom skroba, koje neće naškoditi probavi, a stabilizirat će želučane sokove – naročito nakon povraćanja. Đumbir je također odličan pomagač protiv mučnine i želučanih tegoba, od kojeg možete napraviti i jednostavan kuhani napitak.

Banane

Banane su bogate kalijem, koji se gubi iz tijela znojenjem, povraćanjem i proljevom. Ovo se tropsko voće lako probavlja, a može biti i od pomoći u prirodnom procesu snižavanja tjelesne temperature. Povrh svega, banane pomažu i u nadoknađivanju elektrolita.

Izbjegavajte:

Hrana s visokim postotkom šećera slabi imunitet i može izazvati upale, pa bi ju bilo dobro izbjegavati tokom bolesti. Izbjegavajte i mliječne proizvode poput mlijeka, jogurta i sireva, jer su neka istraživanja pokazala da ova vrsta hrane potiče proizvodnju sluzi.

 

 

(Avaz)

Najnovije

Popularno

Više savjeta