Opasnosti koje se kriju iza depilacije intimne zone

Ako volite stilizovanje svoje donje frizure, morate ipak biti svijesni određenih rizika…
Bez obzira da li se radi o brijanju ili o depilaciji, mnogi stručnjaci smatraju da je svaki vid uklanjanja stidnih dlačica može biti opasan po zdravlje žene. Naime, na ovaj način dolazi do iritacije kože, koja je u ovom dijelu tijela već osjetljiva, pa je povišen rizik za nastanak infekcija i prenošenje polnih oboljenja.

Opasnosti koje se kriju iza depilacije intimne zone

Jer ipak, dlačice nisu na našim tijelima bez ikakve namjene. Malo je poznato da one štite kožu od povreda, bakterija, trenja i infekcija, naročito u ljetnim mjesecima, kada intimnu regiju prekrivaju šortsevi i kupaći kostimi. Međutim, kada tokom ljeta uklonite dlačice, koža ostaje nezaštićena jer se, uz to što više nema malja, na koži javljaju sitni otvori, pa ne čudi učestalost upala i infekcija u ovo doba godine.

Vodič za depilaciju bikini zone

Infekcije se prepoznaju zahvaljujući sljedećim simptomima:

– pojavljuju se mehurići slični perlicama, koji se mogu proširiti, čak, i do stomaka ili kukova
– folikulitis
– bradavice
– urastanje dlaka
– ožiljci
– ciste

Kako je pokazalo istraživanje američke ljekarke Emili Gibson, koja nerijetko putem medija ukazuje na opasnost depilacije po zdravlje žena, iritacija kože nakon depilacije u kombinaciji s toplotom i vlažnošću intimne regije čine ovaj dio tijela plodnim tlom za stvaranje infekcija.

“Pubične dlake imaju svoju svrhu, sprečavaju abraziju kože i povrede. Njihovo uklanjanje iritira kožu i izaziva njeno zapaljenje, ostavljajući rane koje nisu vidljive golim okom”, smatra je dr Emili Gibson.

Izbjegnite greške pri depilaciji bikini zone

Ako „gusta šuma“ ipak nije vaša stvar, potrudite se da preuzmete sve mjere predostrožnosti kako biste smanjili rizik od infekcija – depilirajte se samo u provjerenim salonima koji koriste specijalan vosak za intimnu regiju (za jednokratnu upotrebu), nosite isključivo pamučni veš poslije depilacije, preskočite seks direktno poslije uklanjanja dlačica, kao bi koža dobila priliku da se oporavi.

 

(Ljepotaizdravlje.ba)

Najnovije

Popularno

Više savjeta