Ojačajte svoj imunološki sustav u samo 15 sekundi. Može li jednostavnije?

Izmjena godišnjih doba mnogima donosi začepljen nos, kašalj, kihanje i druge simptome prehlade. I dok vi trošite već tko zna koji po redu paket papirnatih maramica i borite se s neugodnim crvenilom ispod iziritiranih nosnica, ljubomorno gledate kolege oko vas koje gotovo da i nikada niste vidjeli šmrcave.

Ojačajte svoj imunološki sustav u samo 15 sekundi. Može li jednostavnije?

Je li stvar genetska ili se radi o nečem drugom?

Pad imuniteta… Najčešći je to odgovor koji ćete dobiti kada nekome spomenete navedene simptome. Ali kako ga najjednostavnije i najbrže ojačati?

Odgovor, čini se, ima liječnik sa moskovskog Sveučilišta Sergey Bubnovsky. Njegova metoda je toliko jednostavna da je teško i zamisliti da je toliko funkcionalna.

Uronite noge u hladnu vodu na 15 minuta, poručuje.

Iako se najčešće tuširamo u ugodnoj, toploj vodi, liječnici često preporučuju tuširanje naizmjenično toplo – hladnom vodom. Osim što to potiče cirkulaciju, hladna voda ima cijeli niz blagodati na naš organizam.

Tome u prilog idu i rezultati istraživanja koje su proveli njemački znanstvenici, a koji su pokazali da ljudi koji se tuširaju hladnom vodom najmanje dvije minute tijekom tuširanja, manje obolijevaju od prehlada.

Nakon dvije minute tuširanja u hladnoj vodi povećava se broj monocita i limfocita, odgovornih za uništavanje patogena.

Istovremeno, ubrzava se rad srca, a prema mnogim stručnjacima, hladna voda nas oslobađa i od stresa i poboljšava raspoloženje.

Najnovije

Popularno

Više savjeta