Namirnice bogate vitaminom D

Vitamin D regulira naše raspoloženje i pomaže kod izgradnje kostiju i zubi. Također održava zdravlje štitnjače, zdravu tjelesnu težinu te pospješuje metabolizam, zato je dobro znati koju su namirnice bogate vitaminom D.

Najviše vitamina D dobivamo kroz sunčevu svjetlost, a kada je sunčanih dana manje, potrebno ga je potražiti u drugim izvorima, stoga smo pripremili kratku listu namirinica koje sadrže vitamin D i koje morate uključiti u dnevnu prehranu ove jeseni.namirnice-bogate-vitaminom-dNamirnice bogate vitaminom D

Haringe

Jedite ih konzervirane, dimljene ili ukiseljene. One su izvrstan izvor vitamina D.

Sardine

Bilo da su konzervirane u ulju ili sa žara u tavi, srdele su uvijek pune vitamina D. Volimo sardine jer su zdrave i jeftine!

Losos

Pripremite ga na pari da očuvate količine vitamina D i pojedite svoju dnevnu dozu ovog vitamina.

Tamna čokolada

Dovoljno je pojesti samo nekoliko kockica tamne čokolade da bi dobili dovoljno vitanima D.

Mlijeko u prahu

Budući da je mlijeko u prahu koncentrirano, ono ima veći sadržaj vitamina D od svježeg mlijeka, što je dobra opcija za hladnije dane.

Jaja

Jaja također imaju vitamin D, koji se nalazi u žumanjku. Napravite meko kuhano jaje i osigurajte organizmu dovoljno vitamina D.

Švicarski sir

Jedna kriška švicarskog sira je dovoljna da zadovolji sve dnevne potrebe.

Maslac

Dobra vijest za sve ljubitelje maslaca; i on sadrži značajnu količinu vitamina D, pa slobodno uživajte ujutro u tostu s maslacem.

Camembert sir

Na krišku raženog kruha stavite Camembert. Ovaj sir je idealan način da ispunite dnevne doze vitamina D – u francuskom stilu!

 

(Ultrafit)

Najnovije

Popularno

Više savjeta