Najizoliranija mjesta na svijetu

Ovo su najizoliranija mjesta na svijetu u kojima ljudi žive. Populacija varira od 500 stanovnika pa do 18.000.

Najizoliranija mjesta na svijetu

Oymyakon

Oymyakon2OymyakonMalo selo koje nastanjuje 500 duša u Sibiru, smatra se najhladnijim naseljenim mjestom na svijetu. Titulu su ‘osvojili’ još davne 1933. godine, kad se temperatura spustila 90 stupnjeva ispod ništice. Ovdje bi na svoje došli mesoljupci, s obzirom da meso čini većinu prehrane jer je za bilo kakvo povrće i slične stvari, jednostavno prehladno!

Tristan de Cunha

Tristan de Cunha2 Tristan de CunhaZamislite da se nalazite na mjestu od kojeg vam do najbližeg naselja na zapadu treba 3.500 km, na istoku 2.700 km, na sjeveru više od 4.000 km, a na jugu vas čeka Antarktika. Upravo tako izgleda ovaj arhipelag, nazvan ‘osvježavajući otok’. Njime još upravljaju Britanci, a i tko bi drugi uostalom…

Barrow

Barrow2 BarrowNe možemo pričati o izoliranim mjestima, a ne spomenuti Aljasku! Tamo se smjestio grad Barrow koji broji 4000 stanovnika, i najnaseljenije je mjesto sjevera američkog kontinenta. Zbog vječnog leda ceste do grada ne postoje, tako da, da bi ovdje došli morate letjeti ili biti jako, jako dobar planinar.

Uskršnji otok

Uskršnji otok2Uskršnji otokOvaj otok je naseljen s otprilike 6.000 stanovnika. Nalazi se u sred plavetnila Tihog oceana, a diljem svijeta je najpoznatiji po velikim kamenim glavama koje su jako davna izrađene.

Svalbard

Svalbard2 SvalbardSmješten između Norveške i Sjevernog pola, Svalbard je otočje na kojem živi nešto više od 2.000 sretnika. Zašto sretnika? Pa zato što mogu uživati u sedam nacionalnih parkova i 23 rezervata. Polarne lisice i polarni medvjedi također žive ovdje, a ljeti se pripremite na to da nema mraka. Dobro, nema ni zimi baš sunca…

Cape York

cape york2 cape yorkOgroman dio netaknute prirode smjestio se na sjeveru Australije, čine ga kišne šume, savane, pustinje, a u njemu uživaju mnogobrojne životinjske vrste. No, na ovom ogromnom teritoriju ima mjesta za sve, pa tako i za 18.000 stanovnika od kojih većina pripada starosjedilačkom australskom stanovništvu, Aboridžinima.

 

Izvor: punkufer.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta