Muška “boljka”: Probleme s prostatom ublažit će kopriva

Muška spolna žlijezda s godinama je podložna upalama koje se prvi put javljaju između 20. i 40. godine života. Ne liječi li se prostatitis pravodobno ili se javlja usporedno s upalom sluznice mokraćnog mjehura, može prijeći u kroničan oblik i trajati mjesecima ili se pojavljivati svako malo i narušavati kvalitetu života.

Muška “boljka”: Probleme s prostatom ublažit će kopriva

Kod starijih muškaraca iznad 50. najčešće je dobroćudno povećanje prostate, a prvi simptomi se javljaju oko 45. godine piše 24sata. Prepoznat ćete ih po otežanome mokrenju ili osjećaju odgođenog početka mokrenja i nepotpunog pražnjenja mjehura. Pomozite si protuupalnim i antibakterijskim biljkama – listom koprive, plodom borovice, kamilicom, vrbovicom, brusnicom i trpucem.

– Pokušajte tegobe ublažiti ekstraktom plodova patuljaste palme, koja može zaustaviti tjelesnu proizvodnju dihidrotestosterona, smanjujući pritom veličinu žlijezde. Korijen obične koprive (Urtica dioica) također je vrlo učinkovit kod prostatične hiperplazije, kao i njegove tinkture, a savjetuje se uzimati je barem mjesec dana – kaže fitoterapeutkinja Ksenija Krajina Pokupec te dodaje da u održavanju zdravlja prostate pomažu ponajprije diuretske biljke koje potiču mokrenje poput preslice, breze, korijena maslačka, zečjeg trna, ljupčaca i sladića.

– Ostale biljke koje povoljno djeluju na prostatu su list peršina i kupine, kukuruzna svila i najbolje ih je pripravljati kao čaj. Muškarci, čak i oni koji nemaju problema s prostatom, trebali bi konzumirati i zeleni čaj – objašnjava nam Ksenija Krajina Pokupec.

– Mineral cink jedan je od najvažnijih minerala u tijelu. Ključan je za dobar imunitet, a kod povećane prostate doprinosi njezinu smanjenju, kao i stvaranju te većoj pokretljivosti spermija. Nedostatak cinka prije svega treba nadoknaditi prehranom (kamenice, školjkaši, cjelovite žitarice, orašasti plodovi) – kaže nam aromaterapeut Saša Radulović.

Kako krv donosi u sve naše stanice kisik i hranu, a odnosi otpadne tvari, vodu i ugljični dioksid, znači da će sa slabijom prokrvljenosti prostata dobiti nedovoljno kisika i hranjivih tvari, a time i ljekovitih tvari iz čajeva, voća, povrća. Zato se muškarcima ne preporučuje piti žestoka pića, kao ni kiselo vino, često jesti jake začine i ljute papričice.

Ne treba piti ni gazirane sokove, a ni cigaretama unositi nikotin jer sužava krvne žile, čime se smanjuje i cirkulacija. Neki liječnici preporučuju da izbjegavate sjediti na hladnom i predugo voziti bicikl.

Malo više pažnje posvetite i prehrani jer uz samo nekoliko novih namirnica i malo kontrole prirodno možete olakšati tegobe s prostatom.

– U jelovnik ubacite bučine koštice zbog cinka, koji onemogućuje enzim koji pomaže u proizvodnji dihidrotestosterona, a slično djeluju i sjemenke sezama. Lanene sjemenke važno je konzumirati zbog alfa linolenske kiseline i fitohormona lignana, koji ima antikancerogeno djelovanje. Ne zaboravite ni vitamin B6 iz banana, avokada, sušenog voća, špinata, pšeničnih klica – savjetuje Krajina Pokupec.

Povećanje je povezano s hormonima

Dobroćudno povećanje prostate definira se kao “staračka bolest” jer se javlja nakon 45. godine. Potvrđena je povezanost hiperplazije s hormonskim promjenama koje prate dob muškarca. Hiperplazija pritom ne povećava rizik od karcinoma prostate.

Antibakterijska i protuupalna svojstva

Brokula na prostatu najpovoljnije djeluje kad se jede s  rajčicom, a pokazala je snažna antikancerogena svojstva.
Ekstrakti korijena vrlo blagotvorno djeluju i kod hipertrofije prostate. Tinkturu pijte barem mjesec dana.
Kora drveta afričke šljive pomaže kod smanjivanja simptoma povećane prostate.
Vitamin B6 je prirodni blagi diuretik koje se preporučuje uzimati povremeno. Na dan svakako popijte 1,5 l tekućine.
Azijski ginseng ublažava simptome upale i povećane prostate. Koristite osušeni korijen.

Najnovije

Popularno

Više savjeta