Meso bez životinja

Meso bez životinja postaje realnost. Proizvođač burgera uzgojenih u laboratoriju otvara veliki proizvodni pogon i planira isporučivati pola miliona kilograma lažnog mesa mjesečno.

Impossible Food svoje u laboratoriju uzgojene mesne proizvode zasad nudi u osam restorana u Sjedinjenim Državama. No, neće još dugo biti tako slabo zastupljeni.

Meso bez životinja: Laboratorijski burgeri idu u masovnu proizvodnju

Do kraja ove godine planiraju se proširiti na ukupno hiljadu lokacija gdje je moguće dobiti hranu. Kako bi to bilo moguće, moraju biti sposobni isporučiti bar oko pola miliona kilograma lažnih burgera svaki mjesec prije kraja ove godine.

Pat Brown, nekadašnji profesor biohemije na sveučilištu Stanford i osnivač te direktor tvrtke Impossible Food, smatra kako će to biti početak cijele nove industrije, koja će preobraziti prehranu.

Impossible Foods jedan je od nekoliko startupova koji se nadaju kako će uspjeti privoljeti ljude na konzumaciju zamjenskih proizvoda za meso, mlijeko i mliječne prerađevine.

Beyond Meat nudi sve i svašta, u rasponu od ‘mrvica govedine’ napravljenih od biljnih bjelančevina do piletine. Ripple Foods prodaje mlijeko temeljeno na biljkama, a Hampton Creek vegansku majonezu koju zovu Just Mayo.

Umjesto vegana i vegetarijanaca, u Impossible Foodsu ciljaju na zaljubljenike u hranu općenito i meso. Tvrde kako proizvodi od lažnog mesa mogu biti zdraviji (zbog manje antibiotika i hormona), ali i manje štetni po okoliš te manje zahtjevni što se resursa tiče.

Za njihov je burger, kažu, potrebna tek četvrtina vode i pet posto zemlje koje traži konvencionalna proizvodnja. A pri proizvodnji ispuštaju tek 13 posto stakleničkih plinova u odnosu na standardnu proizvodnju.

Izvor: tportal.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta