Maslinovo ulje: I dalje najkvalitetnije ulje

Iako masti imaju prilično lošu reputaciju kao nutrijent kojeg treba izbjegavati jer je nezdrav i deblja, istina je zapravo daleko od toga. Masti su esencijalan nutrijent koji je izrazito važan za razne funkcije u organizmu, poput izgradnje staničnih membrana i živčanih stanica te za sintezu hormona. Dakle, masti moraju biti dio pravilne i uravnotežene prehrane, a najvažnije je izabrati namirnice koje sadrže kvalitetne masne kiseline, prenosi Index.hr.

Maslinovo ulje: I dalje najkvalitetnije ulje

Maslinovo ulje pruža upravo jedan od najkvalitetnijih izvora masti i već je gotovo opće poznato kako mora biti dio svačije prehrane na dnevnoj bazi. Uz brojne, već dugo poznate benefite koje ima, pridodani su novi nedavnim istraživanjem koje su znanstvenici proveli na sveučilištu u Rimu. Naime pokazalo se kako ekstra djevičansko maslinovo ulje pozitivno utječe na glikemijski odgovor u krvi nakon jela, što znači bolju regulaciju glukoze u krvi, te smanjuje LDL kolesterol.

Iako proizvođači zdrave hrane predstavljaju neka nova ulja kao zdrava i kvalitetna poput maslinovog, primjerice kokosovo ulje, za njih još uvijek ne postoji dovoljno istraživanja koja bi potvrdila toliko pozitivnih učinaka na organizam koliko ih ima maslinovo ulje.

Kako bi očuvali kvalitetu maslinovog ulja ono se uvijek drži u tamnim bocama na mračnom i hladnom mjestu kako ne bi oksidiralo. Dobra podnošljivost visokih temperatura, odnosno visoka točka izgaranja garantira kvalitetu ulja. Maslinovo ulje uglavnom sadrži mono-nezasićene masne kiseline koje su stabilne pri visokim temperaturama što ga čini dobrim izborom za prženje.

Maslinovo ulje je zbog svog sastava idealan izvor masti na dijeti, a zbog dobre podnošljivosti visokih temperatura dobar izbor za pripremu ostalih namirnica.

Najnovije

Popularno

Više savjeta