Manje kilograma uz više sna!

Činjenica je da nemiran san može smanjiti potrošnju energije al i povećati apetit.

Istina je da istraživanja pokazuju da nam ipak nije potrebno 8 sati sna već 7, međutim ta pravila ne vrijede za sve. Ukoliko se bavite sportom, redovito vježbate ili ste pod mentalnim i fizičkim naporom trebati će vam više sna prenosi Index.hr.

Poznata je i idealna količina sna koja je realno potrebna kako bi se povećala potrošnja energije, povećala mišićna masa i optimizirali tjelesni procesi, kao što su sinteza proteina, regeneracija tkiva, oslobođenje hormona rasta i regulacija apetita.

Časopis “American Journal of Clinical Nutrition” objavio je istraživanje koje pokazuje kako manjak sna kod osoba normalne tjelesne težine dovodi do povećanja unosa hrane te istovremeno smanjuje potrošnju energije.

Ujedno manjak sna može biti uzrok povećanju apetita i promjeni ravnoteže hormona koji imaju funkciju kontrole osjećaja sitosti i gladi.

Indirektni uzroci poput štetnog zračenja, nemirnog sna, noćnih mora mogu isto tako biti povezani s raznolikim problemima al i debljanju.

Sportaši i osobe koje intenzivno treniraju, prate drugačija pravila spavanja. Njima je san jedan od najvažnijih dijelova u danu. U ovom slučaju san služi kao oporavak od treninga i najčešće spavaju 10 do 12 sati. Istraživanja pokazuju da sportaši koji prate ovakav ritam osjećaju povećanje fizičke izdržljivosti.

Osobe koje vježbaju svakodnevno imaju potrebu za 8 do 9 sati sna. Sve manje od toga utječe na povećanje rizika od prejedanja i dolazi do pretilosti.

Živčani sustav i moždano tkivo tokom sna se oslobađaju od toksina, što omogućuje vašem mozgu da ući, pamti i bude kognitivno sposoban idući dan. Mišići se tokom sna oporavljaju.

Ako nemate vremena za 9 sati spavanja tokom noći možete iskoristiti dan i odspavati 20 do 40 minuta.

Mršavljenje i sportska izdržljivost direktno su povezani sa snom, stoga ako težite određenim rezultatima do njih ćete doći uz adekvatan stil života. Prvo prioritet bi zato trebao biti san!

Najnovije

Popularno

Više savjeta