Kako prepoznati maligni mladež

Madeži su tek nakupina pigmentiranih stanica različitih nijansi – od onih boje kože pa sve do onih sasvim crnih. Neki su izdignuti od površine kože, iz nekih rastu dlačice, ali niti jedno od navedenog nije zdravstveni problem.

Kako prepoznati maligni mladež

Što vas zaista treba zabrinjavati?
Za lakše prepoznavanje promjena u mladežu dobro je poznavati ABCDE pravila koja predstavljaju akronime engleskih riječi od koji svaka označava promjenu na koži na koju treba obratiti posebnu pažnju.

AAsimetrija – mladež je obično nepravilnog i ne simetričnog oblika, benigni su madeži su više pravilnijeg oblika.

BBorder – tipični nekancerogeni mladeži su pravilnih linija na svojim rubovima tj rubovi su jasno drukčije pigmentacije od ostatka kože, dok kod malignih je teže odrediti rubove mladeža.

CColor ili boja – prisutnost više od jedne boje (smeđa, svjetlo/tamno smeđa, crna…) na mladežu također bi vas trebala zabrinjavati, neravnomjerna raspodjela boja može biti upozorenje na melanom, benigni mladeži su najčešće jednobojni.

DDiameter – dijametar mladeža je veći od 5mm

 

EEvolution – nedavne promijene izgleda, veličine ili boje se smatra najvažnijim faktorom prepoznavanja opasnih melanoma, ako vam se mladež u bilo kojem faktoru promijenio, obavezno potražite mišljenje vašeg dermatologa.

Obično, sve promjene za koje se sumnja na melanom su asimetrične i nepravilnih rubova. Što se boje tiče, takve promjene su ili jako crne ili crno-smeđe nejednolikog intenziteta, ponekad čak i sivkaste boje. Melanomi obično nastaju u promjenama većim od 5 mm, a znak za alarm predstavlja i pojava uzdignuća unutar mladeža.

Melanom u ranoj fazi može se prepoznati na redovitim pregledima madeža kod dermatologa, a pregledi se danas vrše digitalnim dermatoskopom, koji pruža uvid u strukturu madeža, distribuciju i izgled pigmenta, vaskularizaciju, tj. uvid u sve strukture koje ne možemo vidjeti golim okom. Ako se prepozna na vrijeme, u najranijoj fazi, melanom je izlječiv. Operativni zahvat provodi se pod lokalnom anestezijom. Šavovi koji zatvaraju ranu moraju stajati 8-14 dana nakon operacije, ovisno o dijelu tijela na koje se nalaze. Članovi obitelji osobe koja je operirala melanom, također imaju veći rizik od pojave istog, stoga svi koji su u bližem krvnom srodstvu moraju se podvrgnuti pregledu mladeža.

Najnovije

Popularno

Više savjeta