Ledena kupka jača imunitet i grije vas cijelu zimu!

Ohrabrite se i uvedite hladne kupke ili tuševe u svoju rutinu. Ugodno ćete se iznenaditi kada shvatite kolikom energijom ledena kupka puni vašu kožu i tijelo.

Ledena kupka za šokantno brzo buđenje

Tijelo preplavljeno valom ledene vode rano ujutro čini se zastrašujućim no osjećaj vara. Hladni šok pokreće obrambenu reakciju koja pumpa krv iz unutrašnjosti tijela na njegovu površinu kako bi se što brže i bolje ugrijala. Reakciju na hladnu vodu prate duboko disanje, dizanje razine kisika u organizmu, ubrzan rad srca i buđenje cirkulacije, faktori koji tijelu daju dodatnu energiju i vitalnost. Dizanje iz kreveta i izlazak u kišni, tmurni dan lak su i poletan zadatak nakon kratkog hladnog tuša.

Probudite svoj imunološki sustav

Kupke u ledenoj vodi ubrzavaju metabolizam, što je pomoć organizmu u zimskim mjesecima kada se rijetko krećemo i bavimo tjelesnom aktivnošću.

Znanstveni eksperimenti dokazali su kako šestotjedno kupanje u hladnoj vodi povećava broj limfocita koji proizvode antitijela i tako obnašaju svoju obrambenu ulogu, prenosi Impossiblehq.com.

Pobjegnite zimskoj depresiji

S padom temperatura pada i dobro raspoloženje uslijed sezonskog poremećaja ponašanja. Bilo da patite od depresije ili vas pogađa s dolaskom zime, hladne kupke ublažavaju simptome intenzivnim slanjem električnih impulsa mozgu iz receptora za temperaturu na živčanim završecima. To znači da mozak dobiva energetski poticaj za podizanje raspoloženja. Istraživanje iz 2008. je pokazalo kako hladne kupke djeluju analgetski i ne izazivaju ovisnost niti negativne nuspojave u procesu izliječenja depresije.

Igrajte toplo-hladno

Izmjenično mijenjanje temperature vode koži daje sve prednosti hranjenja toplom i hladnom vodom. Topla voda ima odličan utjecaj na kožu i čisti ju od nečistoća bolje od hladne, koja zatvara pore no upravo zato se reporuča osobama koje imaju proširene vene i kapilare ili pate od svrbeža kože. Kombiniranje hladnog s toplim tušom pomaže tijelu izvana i iznutra, a započinjanje tuširanja toplom vodom za organizam ne djeluje kao velik šok.

Kada je hladna voda štetna za tijelo?

Ljudima s premalom tjelesnom masom ne preporuča se kupanje u hladnoj vodi jer je njihova tjelesna temperatura već snižena, a njihov organizam obilježava i slabiji metabolizam čija je moć u stvaranju dovoljno topline na hladnim temeraturama upitna.

Ipak, nemojte se obeshrabriti. Brojne studije dokazale su da umjerena izloženost hladnoći pogoduje zdravlju, u fizikalnoj i rehabilitacijskoj medicini primjenjuje se u obliku specijalizirane krioterapije, a brojne kulture kroz povijest iskorištavale su blagodati ledene vode.

Nakon 10 minuta izlaganja tijela hladnoj vodi ono počne gubiti toplinu što uzrokuje imunitet da pada. Ako se bojite prehlade, počnite s intervalima tuširanja u trajanju od nekoliko minuta, vodom temperature 15 Celzijevih stupnjeva, koja nije pretjerano hladna, ali dovoljno kako bi iskusili sve njene prednosti.

 

Izvor: Ordinacija.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta