Koje namirnice najviše štete zubima?

Već od nicanja prvoga zuba vašega djeteta postoji opasnost da se taj zub – pokvari. Neke su omiljene dječje poslastice vrlo štetne za zdravlje zubi. Australski stomatološki savez (ADA) objavio je popis namirnica koje najviše štete zdravlju zubi, kako vašega djeteta, tako i vaših.

Koje namirnice najviše štete zubima?

1. Bomboni

Prvo mjesto zasluženo i očekivano zauzimaju bomboni. Ne radi se samo o golemoj koncentraciji šećera, nego i o vrsti bombona. Oni koji se žvaču i upadaju među zube su najopasniji. Izbjegavajte ih koliko je moguće, a djeci ih dajte samo za posebne prigode.

2. Sokovi

Sokovi također sadrže veliku količinu šećera ili umjetnih sladila, ali i potiču stvaranje štetnih bakterija na zubnoj caklini te proizvode kiseline koje potiču nastanak karijesa. Sokovi “bez šećera” su jednako opasni jer sadrže kiseline koje uzrokuju propadanje zubi.

3. Hrana bogata škrobom

Hrana bogata škrobom kao što su krumpiri, kruh i tjestenina pretvara se u šećer čim dođe u doticaj sa slinom u ustima. Ako zapnu među zubima, mogu izazvati njihovo kvarenje.

4. Slane grickalice

ADA preporučuje da prije nego što kupite i počnete jesti, pročitate nutritivni sastav slanih grickalica kao što su krekeri, čips i slično. Kako sadrže velike količine loših ugljikohidrata, nisu samo loši za zube, nego, ako se konzumiraju u velikim količinama, uzrokuju i dječju pretilost.

5. Sušeno voće

Iako se smatra zdravom alternativom grickalicama, sušeno voće ima vrlo visoku koncentraciju šećera te se, kao i bomboni, često zalijepi i ostane među zubima.

6. Flaširana i filtrirana voda

Kako ističu australski stomatolozi, flaširana voda ne sadrži dovoljno fluorida koji služi za borbu protiv kvarenja zubi. Ako vi i dijete pijete uglavnom flaširanu ili filtriranu vodu, zamolite stomatologa da vam povremeno premaže zube fluorom.

7. Sirupi

Lijekovi u obliku sirupa često sadrže vrlo visoku koncentraciju šećera ili umjetnih sladila kako bi im okus bio što privlačniji djeci. Pazite da dijete nakon uzimanja sirupa dobro opere zube.

Najnovije

Popularno

Više savjeta