Kako i zašto rezanje luka izaziva suze

Rezanje luka može biti prava noćna mora. Poznato je da crni i crveni luk dovode do pojave suza dok bijeli ne. Zašto je to tako? Naučnike je godinama zanimala ova osobina crnog luka. Njegovim proučavanjem, otkrili su da se u crnom i bijelom luku odvija isti hemijski proces, ali sa različitim rezultatom.

Kako i zašto rezanje luka izaziva suze

Kad se reže ili gnječi glavica bijelog luka, jedan poseban enzim dolazi u dodir sa drugim hemijskim sastojkom u bijelom luku. Taj enzim preobraća ovaj hemijski sastojak u alicin. Alicin je materija koja daje bijelom luku onaj ljuti miris koji ostaje na prstima i u dahu. Tokom rezanja crmog ili crvenog luka, počinje da djeluje enzim koji je skoro isti kao onaj koji stvara alicin. Ovaj enzim reaguje sa jednim hemijskim sastojkom u crnom luku i stvara drugi hemijski sastojak, koji se zove lakrimalni faktor. Lakrimalni faftor je dobio ime po suznim žlijezdama, koje se zovu lakrimalne žlijezde. Nakon što se luk zareže sitne kapi lakrimalnog faktora, lete do očiju zbog čega oči počinju da suze i peckaju.

Zašto ove dvije vrste luka imaju različite hemijske reakcije još uvijek nije utvrđeno ali postoje određene pretpostavke. Jedna od njih je da su to neke vrste odbrambenog mehanizma. Alicin koji nastaje u bijelom luku ubija bakterije i gljivice. Na taj način može da zaštiti glavicu od truljenja.  Lakrimalni faktor može da spriječi radoznale životinje da pojedu mladi crni luk.

Najnovije

Popularno

Više savjeta