Kako vježbanje utječe na vaš mozak?

Iako je većina rekreativaca svjesna kako je za ravan i mišičav trbuh, osim izgradnje trbušnih mišića, potrebno i izgubiti masne naslage koje ga prekrivaju, neki još uvijek ne znaju kako i koje vježbe pravilo upotrijebiti za razvoj trbušnih mišića. Vježbe za trbušne mišiće treba raditi isključivo s ciljem jačanja i povećanja mišića, a ne kako bi se trbuh “izravnao” piše Index. Zbog te krive pretpostavke vježbači često odabiru loše vježbe, ili se predugo zadržavaju na prelaganim vježbama, rade ih prečesto, te rade previše ponavljanja i serija.

Kako vježbanje utječe na vaš mozak?

Mnogi zaboravljaju kako su trbušni mišići zapravo isti kao i drugi; želimo li ih ojačati i razviti, moramo ih podvrgnuti opterećenjima i raditi pokrete prilikom kojih su najaktivniji. Dakle, treba odabrati teške vježbe prilikom kojih ne možete napraviti desetke ponavljanja, a trbušni mišići snažno su aktivni prilikom pokreta i stabilizacije tijela. Isto tako, treba raditi vježbe pri kojima se mogu koristiti dodatna vanjska opterećenja- kao i druge mišiće, trbušne mišiće također treba opteretiti utezima.

Umjesto da tjedno radite tisuće ponavljanja običnih trbušnjaka, ubacite u svoj trening ove podcijenjene vježbe koje će zaista izgraditi sve mišiće trbušnog zida:

1. Klečeći trbušnjak na sajli

2. Savijanje u stranu bučicama

OSIM što je mozak središte živčanog sustava, to je i najbitniji organ za sposobnost razmišljanja.  Kako bi mozak dobro funkcionirao potrebna mu je aktivnost – isto kao i mišićima. Znanstvena istraživanja dokazala su da fizička aktivnost ima pozitivan učinak na fizičko stanje organizma, ali i na funkcije vašeg mozga. Studija je potvrdila da 20 minuta aktivnosti pomaže pri obradi podataka i funkciji memorije u mozgu.

Kako biste postigli dugotrajno poboljšanje raspoloženja potrebne su redovite fizičke aktivnosti kroz duži vremenski period.

Idealna je kombinacija aerobnih i anaerobnih aktivnosti koja smanjuje nuspojave depresiju. Kako biste smanjili osjećaj tjeskobe prakticirajte aerobnu aktivnost – plivanje, brzo hodanje, trčanje, jogging, vožnja biciklom, itd.

Samo 5 minuta aktivnosti na dan zasigurno će pozitivno utjecati na rješavanje osjećaja tjeskobe. Fizička aktivnost neće znatno utjecati na smanjenje simptoma stresa, ali će pozitivno utjecati na prevenciju ovog stanja i osjećaja.

Osim pozitivnog utjecaja koji fizička aktivnost ima na mozak, ona pozitivno utječe i na održavanje tjelesne težine, hiperglikemiju, hipertenziju, na cjelokupno zdravstveno stanje, prevenciju kardiovaskularnih oboljenja i mnoge druge.

Načini na koje vježbanje utječe pozitivno na mozak:
•    Ubrzavaju se srčani otkucaji, stoga srce pumpa više krvi pa doprema više kisika organima ali  i mozgu.
•    Potiče rast moždanih stanica.
•    Olakšava rast novih neuronskih veza.
•    Povećava serum IGF-! koji utječe na hormon rasta i oporavak tkiva.3. “Ab wheel”

Aerobne aktivnosti povećavaju volumen moždanih stanica i regija koje su povezane s kognitivnim i motoričkim funkcijama te pamćenjem. Istraživanje pokazuje da vježbanje ima isti učinak kao korištenje antidepresiva. Vježbanjem potičete isti učinak koji imaju i razni antidepresivi. Istraživanja pokazuju da je antidepresivni učinak trčanja usko povezan s rastom stanica u hipokampusu – područje vašeg mozga koje je odgovorno za pamćenje i učenje.

Kako odabrati fizičku aktivnost?

Svaka aktivnost je dobra, a najbolja je ona koja vas čini veselim gdje je velika
vjerojatnost da od nje nećete odustati.

Idealan izbor za vaš mozak i tijelo je neka vrsta aerobne aktivnosti koja će pozitivno
djelovati na moždane funkcije ali i na oštećene moždane stanice.

Odradite trening prije odlaska na posao ili prije škole, na taj način pripremit ćete
mozak za aktivnost i stvoriti odličan preduvjet za brzinu reakcije.

Počnite trenirati, pa čak i šetanjem koje će dugoročno imati pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje.

Najnovije

Popularno

Više savjeta