Kako su kontinenti dobili imena

Kako su kontinenti dobili imena

Afrika

Postoje mnogobrojne teorije o porijeklu imena Afrike. Nakon što su Rimljani porazili Kartaginu u Trećem punskom ratu, svoju novu provinciju nazvali su “Afrika”. Najpopularnija teorija o porijeklu imena ovog kontinenta navodi da potiče od domorodačkog plemena Afri, a da je Afrika ženska forma latinske riječi “Africus”, što bukvalno znači “zemlja Afra”.

Druga teorija navodi da ime potiče od feničanske reči “afar” što znači “prašina”. Spojena sa latinskim sufiksom -ika (-ica), koji se nekada koristi za obilježavanje “zemlje”, riječ je mogla da znači “zemlja prašine”.

Imajući u vidu afričku pustinju i vrelu klimu na sjeveru, što je mjesto gde su Rimljani osvojili svoju provinciju, feničanski korijen se smatra kao najvjerovatnija alternativa teoriji o “plemenu Afri”, kada je u pitanju porijeklo imena Afrike.

Antarktik
Antarktik potiče od grčke reči “antarktike”, što bukvalno znači “suprotno sjeveru”. Džon Džordž Batrolomeu, škotski kartograf je navodno prva osoba koja je koristila termin “Antarktika” za kontinent.

Francuzi su to ime koristili za različita mjesta prije njega. U 1500-im, držali su jednu koloniju u Brazilu ispod ekvatora koju su nazvali Francuski Antarktik.

Azija

Azija potiče od starogrčke ” Ἀσία”, koju je koristio Herodot u svojoj “Istoriji” još od 440. godine prije naše ere. Međutim, moguće je da je ime korišteno i prije toga, mada se nije odnosilo na čitav kontinent, već je prvobitno bilo samo ime za zemlju na istočnoj obali Egejskog mora, a kasnije Anadolije.

Rimljani su te dvije provincije nazivali Mala Azija (Asia Minor) i Velika Azija (Asia Major). Opšte prihvaćena teorija navodi da grčko ime potiče od feničanske reči “asu”, što znači “istok” i akadske reči “asu” koja znači “izaći”, “uzdići se”.

Australija

Terra Australis Incognita na latinskom znači “nepoznata zemlja na jugu”, a glasine o postojanju kontinenta datiraju još iz vremena drevnog Rima. Kada su Evropljani konačno otkrili kontinent, ime Terra Australis se udomaćilo. Iako je ime “Australija” bilo korišteno nezvanično nekoliko godina, guverner Lahlan Makarije pokrenuo je peticiju za njegovo zvanično usvajanje 1817. godine. Ime za kontinent je zvanično postalo Australija tek 1824. godine.

Evropa

Evropa je najvjerovatnije nazvana po Europi, jednoj od mnogih Zevsovih ljubavnica iz grčke mitologije.

Legenda kaže da ju je Zevs oteo nakon što se pretvorio u bijelog bika i odveo je na Krit. Teško je odrediti etimologiju samog imena, ali jedna teorija kaže da potiče od akadske reči “erebu” što znači “sići”, “zaći” ili feničanske reči “ereb”, što znači “veče, zapad”. Ipak, ime Evropa je možda poteklo od grčkih riječi eurys što znači “široko” i “ops”, što znači “lice”, tako da formira “široko lice”.

Sjeverna i Južna Amerika

Što se tiče Amerike (Sjeverne i Južne), još od osnovne škole smo učeni da su oba kontinenta nazvana po Amerigu Vespučiju. Međutim, priča o tome zašto je to tako je interesantnija i nešto. Vespuči je bio navigator koji je putovao u Novi svijet 1499. i 1502. godine. Kao vrlo obrazovan čovjek, shvatio je da ovaj novi svijet nije dio Azije, kao što su neki prvobitno mislili. Vespuči je odlučio da piše o svojim putovanjima i njegove knjige su objavljene 1502. i 1504. godine.

Kao ujedno zabavne i edukativne, njegove knjige o Novom svijetu su štampane na skoro svakom evropskom jeziku.

Godine 1507. nemački kartograf Martin Valdsemiler odlučio je da napravi novu mapu koja će uključivati novi svijet. On i njegova dva učena partnera bili su svjesni Vespučijevih spisa i nisu znali za Kolumbove ekspedicije. Zbog toga, odlučili su da novoj zemlji daju ime po Vespučiju.

Najnovije

Popularno

Više savjeta