Kako se slavi Nova godina u svijetu

Nova godina se približava i dok se spremate za doček pročitajte kako to izgleda u nekim drugim krajevima svijeta. U svakoj zemlji na svijetu postoje različiti običaji i načini proslavljanja ovog praznika. Obzirom da nam se približava kraj i ove godine i dok se spremate za doček nove godine, pročitajte kako to izgleda u nekim drugim državama, gradovima i kulturama.

Grčka

U Grčkoj se reže tradicionalni kolač u kojem se nalazi skriveni novčić koji prema vjerovanju donosi sreću onome ko ga pronađe. Prvi komad je za malog Isusa, drugi za oca kuće a ako se novčić nađe u trećem komadu to znači da će proljeće doći ranije te da se porodica može nadati sreći tokom cijele nove godine.

Njemačka

U ovoj zemlji je vatromet obavezna stvar u novogodišnjoj noći. Tradicija da se u ovoj noći pravi buka potiče iz srenjeg vijeka kada su ljudi zveckajući išli ulicama kako bi otjerali zle duhove. Trpeza je simbolična i sastoji se od raznih supa te svinjetine koja predstavlja simbol blagostanja. Ako se servira riba smatra se da je to simbol dobre budućnosti, jer uvijek pliva naprijed.

njemačkanovagodina

Velika Britanija

U Britaniji postoji vjerovanje da vam sreća u narednoj godini zavisi od toga ko vam prvi dođe u goste. Ako je to muškarac sa poklonima bit ćete sretni, međutim ako to bude žena loše vam se piše.

Norveška

Norvežani imaju običaj da se časte pudingom od riže u koji je sakriven badem. Smatra se da će osobu koja pronađe badem u svom pudingu pratiti sreća i bogatstvo.

Španija

U ovoj zemlji  fešte su česta stvar, tako da je doček Nove godine jedna ogromna fiesta! Do ponoći, većina nastoji ostati kod kuće, večerati i družiti se s rodbinom i prijateljima te se spremati za izlazak. Ususret ponoći, običaj je pojesti 12 zrna grožđa, a kad pojedete zadnje, zabava može početi!

španijanovagodina

Brazil

Brazilci pokušavaju obući što više bijelog na sebe da bi im nova godina protekla u miru, jedu svinjetinu za sreću i konzumiraju šampanjac u velikim količinama.

brazilnovagodina

Kina

Kako kineska Nova godina pada tek u drugom mjesecu imaju vremena za pripremu. Ne postoji granica u konzumiranju pića i hrane, a vatrometi traju ponegdje i cijeli dan. Na stolu se nalaze tradicionalna kineska jela kao što su riža sa svinjetinom i piletinom i slavna pekinška patka. Kinezima je najvažnije da cijela porodica ovaj dan provede na okupu.

Holandija

Holanđani za Novu godinu jedu krofne jer vjeruju da one donose sreću. Ovo vodi porijeklo iz vjerovanja da sve u obliku prstena donosi sreću jer predstavlja puni krug odnosno kraj jednog ciklusa.

holandija krofne

SAD

Običaj da se pokloni poljubac u ponoć potiče iz maskenbala koji su se održavali kroz historiju. Maske su simbolizovale zle duhove iz stare godine te bi poljubac predstavljao jednu vrstu pročišćavanja.

Pariz

Pariz ima neobičan običaj za doček kada je u pitanju Nova godina. Dok se drugi gradovi takmiče ko će imati ljepši i veći vatromet, Parižane to i ne zanima, pa se ponoć obično ne dočekuje uz šaroliko nebo.

New York

Ovdje ne možemo govoriti o Americi, jer je ispraćaj stare godine u New Yorku ipak jedna posve druga dimenzija. najspektakularniji je doček, naravno, na Times Squareu.

times-squarenovagodina

Sydney

Stanovnici najvećeg grada Australije jedni su od prvih koji ulaze u Novu godinu. Oni ovaj događaj obično obilježavaju ogromnim vatrometom, koji je iz godine u godinu sve veći i raskošniji.

sydneyng

Najnovije

Popularno

Više savjeta