Kako se riješiti hrkanja?

Živimo veoma brzim tempom, kada svakoga dana imamo mnoštvo obaveza. Upravo zbog toga nam je potreban dobar i kvalitetan san. San odmara naš nervni sistem i oslobađa nas nagomilanih utisaka, stresa i svega negativnog  što se sakupilo u toku samo jednog dana.

I sada, zamislite da legnete tako umorni u krevet, željni da se dobro ispavate, dok telefon ne zazvoni u određeno vreme, i nakon nekog vremena, pored sebe čujete zvuk koji liči na testerisanje ili na neku mašinu koja je u pogonu…

Naravno, radi se o hrkanju vašeg bračnog partnera i to nije samo nelagodnost za vas i nešto što vam oduzima dragocijene trenutke kada biste mogli spavati, već može da ima i fatalne ishode.

O čemu se tačno radi?

Da li ste čuli za poremećaj koji se naziva sleep apnea?

Riječ je o poremećaju kod koga zaboravimo da dišemo u snu, i to traje duže od desetak sekundi. Ono što zaista zabrinjava, jeste da svaki dvadeseti čovjek pati od ovog poremećaja, i to u cijelom svijetu. Sleep apnea je vodeći uzrok smrtnosti za vrijeme spavanja, tako da ovaj problem treba rješavati čim bude uočen i ne dozvoljavati da živimo sa tim.

Postoje varijante gde je potrebno da se izvrši operacija, zbog toga što postoje deformiteti disajnih puteva i to može da bude devijacija nosne pregrade, recimo. Nakon toga, hrkanje prestaje, pa se čovjek oslobađa straha da se može ugušiti u snu.

Kako se riješiti hrkanja?

Ako nema anatomskih prepreka, onda je rješenje CPAP aparat. Kod ovog aparata je dobro i korisno, što on daje prve rezultate veoma brzo, i već nakon nekoliko noći se osjeća poboljšanje. Trenutno, CPAP aparat je najbolja varijanta u borbi protiv poremećaja sleep apnea i hrkanja u snu.

Hrkanje je takav problem da može da razori i brakove. Ukoliko jedan partner odbija da bude liječen, jer njemu samom ne smeta to što hrče, pošto on sam sebe ne čuje, jer spava, to izuzetno remeti san drugog partnera.

Dakle, ako patite od sleep apneje, i ukoliko ste upozoreni na to od strane vaše ljepše ili jače polovine, tada je pravo vrijeme da se obratite ljekaru. Ipak, ovdje ćemo se ograditi, jer svako hrkanje ne mora automatski da znači da ovaj poremećaj imate, i to mora da utvrdi ljekar specijalista.

Nakon toga on će predložiti najbolje mjere liječenja za vas. Kada hrkanje u snu prestane, i vi sami ćete imati bolji san, nećete smetati vašem bračnom drugu, a takođe i eliminišete uzroke za neke teže ili fatalne ishode koji mogu da nastupe.

Pošto je sleep apnea toliko rasprostranjena širom svijeta, postoji velika mogućnost da patite od ovog poremećaja. Naš narod kaže da je bolje sve spriječiti nego liječiti, tako da se i vi odlučite za korišćenje CPAP aparata, koji je trenutno najbolji na tržištu, a služi opisanoj svrsi.

Dobra vijest je što nema hirurških zahvata niti bilo kakvog drugog maltretiranja, već na jednostavan način utičete na uzroke koji dovode do glasnog disanja, tj. hrkanja u toku sna, i oni se eliminišu, pa i sami neprijatni zvuci prestaju, a disanje postaje normalno.

Autor: NetBitLab – Digitalni marketing

Zašto treba spavati na lijevoj strani

Najnovije

Popularno

Više savjeta