Kako se pravilno pripremaju i piju čajevi

Čaj je napitak popularan u cijelom svijetu. To je osvježavajuće piće koje ima ljekovita svojstva. Zbog toga dobro utiče kako na opšte stanje organizma, tako i na prevenciju i liječenje mnogih bolesti.

Kako se pravilno pripremaju i piju čajevi

Da biste pravilno iskoristili sva blagotvorna dejstva pojedinih vrsta čajeva, potrebno je da znate kako se pravilno pripremaju i konzumiraju.

NANA – povoljno utiče na funkciju jetre, žučne kese i želuca. Djeluje kao sedativ i koristi se kod jake migrene. Odlična je za ublažavanje menstrualnih tegoba i poboljšanje apetita.

Čaj od nane priprema se tako što se listići preliju vrelom vodom. Znači ne kuha se. Neka odstoji 10 minuta. Pije se veoma topao. Dobro ga je piti poslije obilnog obroka jer povoljno utiče na varenje.

Upozorenje: Starije osobe i osobe koje imaju probleme sa krvnim pritiskom ne bi trebalo da piju čaj od nane duži vremenski period.

KAMILICA – ima analgetsko i antimikrobno dejstvo. Povoljno djeluje na želudačne probleme i reguliše lošu probavu (gastritis, nadutost, grčeve, dijareju…). Ublažava menstrualne tegobe.

Priprema čaja: Dvije pune supene kašike kamilice prelijte sa 2 dl ključale vode. Poklopiti i ostaviti još pola sata (voda ne smije da vri). Procjediti. Pije se vrlo topao.

Kamilica se pije za poboljšanje apetita i tada se pije hladan, nezaslađen čaj, pola sata prije jela.

LIPA – je lijek za prevenciju i liječenje mnogih bolesti. Jača imunitet i ima blagotvoran uticaj na kardiovaskularni sistem. Ublažava simptome menopauze i smanjuje nervozu i napetost. Pročišćava krv i bubrege i liječi malokrvnost.

Priprema: Kafenu kašičicu lipe ili filter kesicu preliti sa 2 dl vrele vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Čaj se pije svježe pripremljen i preporučuje se 2 puta dnevno. Dobro je popiti jednu šolju prije spavanja jer ima prijatan ukus i umirujuće dejstvo.

KOPRIVA –  je odličan lijek za bolesti bešike, mokraćnih kanala i bubrega. Čisti krv i dobar je borac protiv malokrvnosti.

Priprema čaja: Puna supena kašika sjeckane koprive prelije se sa 2 dl ključale vode. Ostaviti da odstoji 2 minuta. Čaj od koprive se pije topao.

MATIČNJAK – djeluje pozitivno na napetost, stres i nesanicu. Povoljno utiče na stomačne i želudačne probleme.

Priprema čaja protiv nadimanja: Pomješati po kašiku matičnjaka, kamilice i nane i preliti ključalom vodom. Poklopiti, ostaviti 10 minuta i procjediti.

Upozorenje: Ukoliko koristite sedative ili lijekove za štitastu žlijezdu, prvo se posavjetujte sa ljekarom prije korišćenja čaja od matičnjaka. Inače, zdravi ljudi, pa čak i djeca mogu slobodno piti.

GLOG – Čaj se pravi od suhog lišća ili suhog ploda. Povoljno utiče na srce i krvni pritisak. Djeluje protiv nervoze, napetosti i umora. Utiče povoljno i na mršavljenje.

Priprema: Dvije kašičice suvog lišća ili ploda preliti šoljom vrele vode. Poklopiti, neka odstoji 20 minuta, pa procjediti.

ŽALFIJA – povoljno utiče na mnoge tegobe, bilo da se pije ili da se koristi za spoljnu upotrebu (ispiranje). Najbolji uticaj ima na prokrvljenost organizma i prekomjerno znojenje, a odlična je za ispiranje usta jer smanjuje upalu desni. Žalfija je antiseptik, sedativ i borac protiv bakterija, pa čak i dijabetesa. Čaj od žalfije treba piti često jer daje energiju i sprječava bolesti srca.

Priprema: Jednu kašiku žalfije staviti u 2 dl vrele vode i ostaviti da ključa 3 minuta. Poslije toga, neka odstoji 10 minuta. Procjediti i piti svježe pripremljen čaj.

Savjeti

Čaj se pije iz malih šoljica i u malim gutljajima.

Da bi iskoristili sva blagotvorna dejstva čaja, najbolje je piti ga bez šećera.

Med nemojte dodavati u vreo, već u mlak čaj.

Koristite drvenu kašičicu, nikada metalnu.

Upozorenja

Nije svaki čaj dobar za svaku bolest. Ako uzimate lijekove, najbolje je da se posavjetujete sa ljekarom prije nego što započnete terapiju čajevima.

Najnovije studije dokazale su da ne treba pretjerivati u ispijanju čajeva. Umjerenost je najvažnija da bi iskoristili sva pozitivna svojstva čaja, kao značajnog dara prirode.

(Vijesti.ba)

Najnovije

Popularno

Više savjeta