Kako se pravilno jede bijeli luk

Bijeli luk (češnjak, saransak) je redoviti gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je uistinu ljekovit potvrđuju i stručnjaci.

Kako se pravilno jede bijeli luk

U češnjaku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica.

Pročitajte : Trik koji trenutno snižava visok krvni pritisak

Još nije posve jasno kako svi sastavni dijelovi češnjaka djeluju u tijelu, no češnjak doista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih putova, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, ispričala nam je nutricionistica Mateja Mrmić.

Bijeli luk svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinukojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica.Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje češnjaka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.

  • Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste potaknulienzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
  • Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja češnjaka.
  • Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
  • Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

Mnogi izbjegavaju jesti bijeli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje češnjaku daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije češnjaka možete riješiti žvakanjem peršinovog lišća, zrna kave ili komorača.

Izvor: zadovoljna.hr

Najnovije

Popularno

Više savjeta