Kako se pravi umjetni snijeg

Uvjeti visokog tlaka, s vedrim i hladnim noćima, idealni su za proizvodnju umjetnog snijega koji nastaje ispaljivanjem malih kapljica vode u zrak gdje se smrzavaju i padaju na tlo. U vodu se često dodaju dodatni nukleatori („sjemena“) koji pomažu bržem formiranju kristala leda.

Kako se pravi umjetni snijeg

Aktivne tvari i bakterije su kao „sjemena“, proteini iz bakterija i potencijalni učinci njihove distribucije putem umjetnog snijega na okoliš i ljudsko zdravlje još nisu dobro razjašnjeni. No čini se da su znanstvenici više zabrinuti kako bi umjetni snijeg mogao utjecati na prirodni ciklus vode u regijama u kojima se proizvodi.

Sadašnje mašine zapravo prave sićušne kuglice leda. Voda se raspršuje iz crijeva zajedno sa komprimiranim zrakom. Vazduh je potreban jer kako se brzo širi, njegova temperatura opada jer mora da obavlja posao odgurujući molekule vazduha. Ovo hlađenje pomaže zamrzavanju vode. Dok se voda smrzava, oslobađa toplotu. Ovo bi trebalo da bude očigledno kada shvatimo da moramo da dodamo toplotu da bismo otopili led. Oslobođenu toplinu zatim preuzima komprimirani zrak koji se širi. Zbog toga su cijevi koje “stvaraju snijeg” uvijek visoko u zraku. Ako bi snijeg bio blizu tla, toplina oslobođena procesom smrzavanja bi zapravo zagrijala tlo i otopila dio snijega.

Osim toga, za rad snježnih topova potrebno je puno energije. Ako se ta energija temelji na fosilnim gorivima, što je vrlo vjerojatno, tada stvaranje snijega još više pridonosi emisijama štetnih plinova. Stoga i sama proizvodnja umjetnog snijega postaje dio energetskog problema!

Međutim i tu ima rješenje. Švicarsko odmaralište Zermatt koristi veliki niz solarnih ploča za opskrbu oko 70% energije koja se koristi u odmaralištu i dijelu sela. Za pokrivanje jednog hektara površine padine s oko 30 centimetara snijega potrebno je 225 miliiona litara vode, pa je stoga potrebno i puno akumulirane vode.

Kako se pravi umjetni snijeg, snježni topovi

Što je temperatura više u „minusu“ to je proces proizvodnje snijega brži. Zrak također treba biti suh, zato što se u suhom zraku voda brže hladi. Dodatni efekt je i veća udaljenost od topa do tla, što daje vodi više vremena da se smrzne na svom putu, zato su topovi usmjereni prema gore ili na visokim stupovima.

umejtni snijeg visoki stupoviUmjetni snijeg traje duže od pravog, ali pruža teži osjećaj za skijaše zbog većeg sadržaja vode. Korištenje topova za snijeg sve je popularnije jer ih više od 60% svjetskih skijališta sada koristi kao nadopunu sve manje količine prirodnog snijega. Predviđa se da će i cijena zimovanja poskupiti zbog dodatnih troškova na proizvodnji umjetnog snijega.

Instagram eKako

Najnovije

Popularno

Više savjeta