Planiranje trudnoće, kako se pripremiti

Planiranje trudnoće je sastavni dio skoro svakog braka. Napraviti bebu je lako? Trudnoća će se dogoditi upravo onda kada ja to odlučim? Možda ste u pravu, no svakako nije naodmet svoje tijelo pripremiti za drugo stanje. Stoga poslušajte ove savjete”kako”o svakodnevnim aktivnostima i navikama za nju i njega:

Planiranje trudnoće, kako se pripremiti

Poboljšajte svoju prehranu

Pazite da jedete dovoljno proteina. Svakodnevna prehrana mesom, peradi, ribom i mliječnim proizvodima poboljšava proizvodnju jajašca. Dobro je izbjegavati soju, jer ona ima blago kontracepcijsko djelovanje. Kofein bi također trebao biti na listi vaših zabranjenih namirnica – više od jedne šalice kave dnevno može povećati vrijeme potrebno za trudnoću i do pedeset posto – zato radije pijte biljne čajeve.

Pijte otprilike dvije litre vode dnevno i razmislite o tome da pijete multivitamin ili multimineral kao dodatak prehrani. Potražite posebno pripremljene tablete koje pripremaju tijelo na trudnoću. One bi trebale sadržavati cink, koji je odlučujući za održavanje zdravog menstrualnog ciklusa, i selenij, koji podiže razinu vaše plodnosti. Smanjite unos umjetnih okusa i aditiva. Kupujte svježe meso, ribu i povrće radije no gotove i polugotove obroke. Za međuobroke radije jedite zdrave grickalice poput voća i orašćića, a ne čokolade i čipseve.

Za njega:
Uzimanje najmanje dvije litre vode dnevno je obavezno – sperma je najvećim dijelom voda. Također je važna zdrava prehrana i uzimanje dodatka multivitamina i minerala.

Ne pijte alkohol, ne pušite i ne drogirajte se

Uživanje u alkoholu i pušenje smanjit će vašu razinu plodnosti i djelovat će negativno na vašu mogućnost da začnete:
Povremena čaša vina ili piva neće vam naškoditi, no to je ujedno i maksimum preporučene količine alkohola. Istraživanja pokazuju da žene koje piju manje od pet jedinica (tj. čaša od jedan decilitar) vina sedmično imaju pedeset posto više šansi da zatrudne unutar razdoblja od šest mjeseci od žena koje su pile deset ili više jedinica.

Pušenje vašem tijelu oduzima tvari osnovne za trudnoću, poput cinka, selenija i vitamina C. Ono također povisuje razine toksičnih supstanci poput olova u vašoj krvi. Ako pušite, vjerojatno imate nižu razinu hormona plodnosti i trebat će vam više vremena da ostanete u drugom stanju. Ni povremeno uzimanje droge nije dobra ideja. Kokain može oštetiti vaše jajovode, a marihuana poremećuje ovulaciju.

Također pazite na to koje lijekove uzimate, pogotovo kad se radi o lijekovima za koje nije potreban recept. Izbjegavajte ibuprofen, lijekove protiv akni i neke antibiotike. Ako će vam doktor prepisati antibiotike, recite mu da planirate trudnoću. Također izbjegavajte diuretike, koji mogu osušiti grlić maternice. Za suzbijanje boli koristite lijekove koji sadrže paracetamol.

Za njega:
Sasvim smanjite unos alkohola. Alkohol može uzrokovati kromosomske probleme kod djeteta i nepotrebno izlaže spermu toksičnim tvarima. Također pokušajte izbjeći pušenje marihuane, jer je dokazano da ona smanjuje mušku plodnost.

Pazite na razinu stresa

Ako ste pod dugačkim ili težim stresom, vaše tijelo koristi energiju za osnovne popravke, održavanje tijela i preživljavanje. Reprodukcija tijelu nije označena kao “osnovna”, tako da u takvim prilikama zauzima mjesto na dnu liste prioriteta. To je razlog zbog kojeg mnogi stručnjaci za neplodnost vjeruju da stres može doprinijeti dužini vremena potrebnoj za začeće. Kod žena stres dovodi do pretjerane proizvodnje prolaktina, reproduktivnog hormona koji ometa ovulaciju.

Ako vodite užurbani život, odluka da želite bebu trebala bi biti uzrok za usporavanje tempa. Ionako kao trudnica nećete moći nastaviti živjeti jednakim tempom, pa je bolje uvesti promjene prije trudnoće. Previše stresa je također ubojica strasti. Postati trudnica bit će lakše, a i zabavnije, ako uživate u seksu i imate vremena, energije i mjesto u svom životu za spolne odnose.

Za njega:
Smanjivanje razine stresa može povisiti kvalitetu sperme. Obratite pažnju na to da svaki dan nađete vremena za opuštanje. I vježbanje će vam pomoći da se riješite stresa.

Budite svjesni svoje plodnosti

Pomoći će vam ako imate predstavu o tome koliko vam dugo traje menstrualni ciklus. Prosječni ciklus traje otprilike 28 dana, no on može biti i duži i kraći. Također je važno znati imate li redovne ovulacije. Većina žena ima ovulaciju sredinom ciklusa, a vaše vam tijelo daje suptilne znakove o tome što se događa. Primjerice, imate promjene u izlučevini iz vagine, temperatura vam se lagano diže i slično. Kako biste bili sigurni, posjetite stručnjaka za plodnost.

Čini se da zvuči prebanalno reći “imajte redovne seksualne odnose”, no začuđujuće je koliko parova se ne pridržava tog pravila. Pokušajte imati odnose najmanje dva puta tjedno, a optimalno je najmanje tri puta. Ako se upravo skidate s pilule, važno je znati da ste u prvo vrijeme vjerojatno izuzetno plodni, no nakon tih prvih par mjeseci vaša plodnost može pasti i ostati niska čak i više od godine dana. Stoga nemojte propustiti ovu prvu eksploziju plodnosti.
Nemojte koristiti lubrikant za vrijeme seksa, jer on može spriječiti spermu da dođe do maternice.

Za njega:
Izbjegavajte usko donje rublje, vruće kupke i saune, jer oni mogu smanjiti broj spermija.

Najnovije

Popularno

Više savjeta