Naslovnica Zanimljivosti Kako reanimirati osobu koja je doživjela srčani zastoj

Kako reanimirati osobu koja je doživjela srčani zastoj

0
538
Kako reanimirati osobu

Kako reanimirati osobu koja je doživjela srčani zastoj? U Europi i Sjedinjenim Američkim Državama godišnje umire sedamsto hiljada ljudi nakon srčanog zastoja izvan bolnice i neuspješne kardiopulmonalne reanimacije. To je gotovo dvije hiljade ljudskih života na dan.

Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika. To je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći. Zbog toga danas od deset žrtava srčanog zastoja preživi samo jedna. Kako reanimirati osobuReanimacija označava postupak oživljavanja te predstavlja niz aktivnosti kojima se pruža šansa za preživljavanje bolesnicima s potpunim prestankom rada srca. Iako ne uspije svaka reanimacija, ona koja uspije i u najdoslovnijem smislu znači spašen život.

Kako reanimirati osobu koja je doživjela srčani zastoj

Međutim, građani mogu uvelike pomoći promjeni ove poražavajuće statistike. Naime, srčani se zastoj u 60-70 % slučajeva događa kod kuće i građani su u čak 60-80 % slučajeva svjedocima srčanoga zastoja. Ako odmah započnu s oživljavanjem žrtve srčanog udara, mogućnost za njezino preživljavanje i potpun neurološki oporavak povećava se za 2 do 4 puta.

Zbog toga Europsko društvo za reanimatologiju poziva da se upoznate sa novim smjernicama za oživljavanje.

Zato ne budite lijeni i odvojite nekoliko minuta te naučite ove tehnike koje mogu nekome od vaših bližnjih spasiti život.

 

https://www.instagram.com/ekako.info/