Kako pravilno pripremiti čaj

Mnogi misle da će svaki čaj biti jednako dobar i koristan bez obzira na to kako ga pripremili. Ustaljena praksa je da se čaj kuha tako da se ljekovitu biljku stavi u hladnu vodu, pa čeka da voda proključa i onda se pusti da se kuha nekoliko minuta. Neki ljudi pripremaju čaj i tako što biljku stave u ključalu vodu i ostave da kuha nekoliko minuta, zatim odmaknu s vatre i odmah procijede. Navedeni načini pripremanja čaja su pogrešni.

Stručnjaci za fitoterapiju savjetuju da se čaj priprema na sljedeći način:

1Prvo treba staviti vodu da se kuha i pričekati da proključa. Kada voda proključa, treba je pomaknuti s vatre i ostaviti poklopljenu – da odstoji 5 minuta. Temperatura vode tada će biti oko 90 stepeni Celzijevih.

2Nakon toga u vruću vodu treba staviti potrebne biljke i dobro promiješati.

3Ponovno ćemo posudu s čajem poklopiti i držati određeno vrijeme (onoliko koliko se preporučuje u određenom receptu) da odstoji.

4Ako se čaj ne može piti nezaslađen, može ga se zasladiti medom i dodati mu limunova soka, ali tek kada je čaj mlak jer su i med i limunov sok (vitamin C) termolabilni i na visokoj temperaturi gube sva korisna svojstva.

caj

Poneki čaj može se i duže kuhati

U pojedinim slučajevima ljekovita biljka može se kuhati određeno vrijeme i dobiveni čaj će biti vrlo koristan. Tako se, za rastvaranje pijeska i kamenca u bubrezima i mokraćnom mjehuru, čaj od poljske preslice i borovice te nekoliko listića pelina (na 2,5 decilitra vode stavi se jedna mala kašika usitnjene mješavine navedenih biljaka) mora kuhati pet minuta, a zatim se ostavi da odstoji 15 minuta prije cijeđenja i korištenja.

I čaj od plodova šipka, u pravilu, treba kuhati pet minuta. Kad se priprema čaj od plodova šipka za jačanje starijih osoba, zdrobljene plodove valja najprije močiti u hladnoj vodi 6 sati, a zatim kuhati u istoj vodi – 45 minuta. Nakon cijeđenja i hlađenja, tom se čaju dodaje med. Iako je vitamin C termolabilan, kuhanjem plodova šipka on se ne uništava!

Najnovije

Popularno

Više savjeta