Kako pobijediti strah od visine

Kako pobijediti strah od visine

Prije nego što odete u teretanu vizualizirajte najbolji rezultat. Provedite neko vrijeme zamišljajući sebe u kompletnom procesu vježbanja: od ulaska u teretanu, približavanja zidu za penjanje, odlaska na vrh i sigurnog spuštanja. Prođite kroz tu pozitivnu reprezentaciju samog sebe nekoliko puta.

Kada se strah pojavi, u vašoj glavi se počinju odigravati procesi koji u krajnjoj liniji mogu uzrokovati da se vaše tijelo ukoči u panici i da pomislite da ćete pasti. U tom slučaju najprije počnite duboko disati. Ovo usporava rad srca i umiruje tijelo i um. Nakon toga se podsjetite da niste toliko daleko od zemlje.

Zapamtite i to da se možete popeti do vrha. Znajte da su mnogi drugi uspjeli, pa tako možete i vi. Vi ste željeli obaviti ovu aktivnost iz nekog razloga, pa ovaj proces uzmite kao zabavu, a ne kao aktivnost koju morate obaviti iz nužde.

Možda je i najvažnija stvar u kompletnom procesu da trenirajte svoj um da vas podrži. Nakon što se probudite najprije zamislite da vas čeka dan koji će biti možda jedan od najboljih u životu. Ponavljajte ovu rutinu redovno i primijetit ćete razliku, prenosi The Guardian.

Izvor: klix.ba
Preporučujemo:

Najnovije

Popularno

Više savjeta