Kako pobijediti proljetni umor

Ako vam se na početku proljeća događa situacija da ste hronično umorni i iscrpljeni, razlog može biti u pojavi koja se naziva proljetni umor. U proljetnim mjesecima tijelo je aktivnije i pojačava se proizvodnja hormona, a to može doprinijeti nedostatku vitamina u tijelu. Ukoliko se nepravilno hranimo, tijelo se ne adaptira dovoljno na ovu pojačanu aktivnost i samim tim proizvodi povećan osjećaj umora.

Savjeti kako pobijediti proljetni umor

1Prvi korak jeste da se shvati na koje načine prehrana i stil života mogu crpiti energiju. Na svakodnevnoj bazi česti su krivci dehidracija, pretjerano uživanje alkohola, striktne dijete ili previše šećera u hrani. Na sličan način djeluju i stres te napetost. Vodite dnevnik umora barem mjesec dana kako biste ustanovili obrasce koji se ponavljaju.

2Mnogo ljudi jednostavno ne spava dovoljno. Preporučuje se spavanje između sedam i osam sati. Stres je najveći uzrok poremećaja spavanja jer noću najviše razmišljamo o problemima. Ako ne možete zaspati, ne unosite kofein u organizam prije spavanja te pokušajte s biljkama poput hmelja ili matičnjaka koji će vam pomoći da se smirite.

3Kod žena menstrualna krvarenja mogu sniziti razinu hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik u krvi. Simptomi uključuju obilne mjesečnice, blijedost te kratki dah. Niske razine željeza provjerite kontrolom krvne slike. Nedostatak željeza možete ispraviti uzimanjem dodataka željeza te konzumiranjem hrane bogate željezom poput tamnozelenoga lisnatog povrća, govedine, janjetine, lješnjaka ili sardina.

4 Ako se tokom dana unosi previše koefina, može doći do pojave stresnih reakcija tijela: drhtavice, razdražljivosti i hiperaktivnosti. Koefin također smanjuje razinu vitamina B, što vodi do umora i hroničnog nedostatka energije. Ipak jedna do tri šoljice dnevno većini može dobro doći.

Jedite lagano i malo, ali često

5Popodnevno spavanje treba obavezno izbjegavati jer ono uzrokuje poremećaje u normalnom ritmu spavanja. Za ručak izbjegavajte hranu s visokim glikemijskim indeksom i alkohol. Kako ne biste razmišljali o popodnevnom spavanju, bavite se fizičkom aktivnošću.

6Da bi se prevladao proljetni umor preporučuje se uzimanje vitamina B kompleksa, voća i povrća bogatog vitaminima i antioksidansima.

7Koliko je to moguće pravilno rasporediti vrijeme za rad i vrijeme za odmor. Također radne prostore što češće provjetravati i boraviti koliko je moguće na umjerenoj temperaturi. Da bi se ubrzao rad metabolizma piti najmanje 8-10 čaša vode.

8Ugljikohidrati su izvrsni za podizanje energije, ali se dijele u dvije različite kategorije: prvu čine oni koji se brzo razlažu  a drugu oni koji se sporo razlažu. Ugljikohidrati koji se brzo razlažu, kao npr. šećer ili gazirani sokovi, daju vam naglu eksploziju energije nakon koje slijedi jednako nagli pad, no ugljikohidrati koji se sporo razgrađuju, poput integralnoga hljeba i graha, pružit će vam stalnu opskrbu energijom.

9Poželjan je i povećan unos vitamina C u organizam putem pomno odabranog lokalno uzgojenog voća i povrća. U rano proljeće to nije lak zadatak, osobito kada je riječ o voću jer najbolji predstavnici voća bogatog vitaminom C poput jagoda stižu na naše tržnice tek u petom mjesecu. Dostupno nam je citrusno voće( mandarine, naranče, klementine) koje će vrlo učinkovito zadovoljiti povećane potrebe za vitaminom C.

10Posebno dobar učinak na organizam imat će šparoge, gorko zeleno povrće, artičoke, jagode, avokado, te namirnice bogate vitaminom C, poput agruma, raznih voćnih salata.

11Svakodnevna tjelesna aktivnost, najmanje od pola sata, može pomoći razbuđivanju organizma i vraćanju energije tokom dana.

Najnovije

Popularno

Više savjeta