Kako ojačati imunitet za nadolazeći pad temperatura?

Promjene godišnjih doba utječu na rad imunosnog sustava. Približava nam se jesen, a time i vrijeme kada bismo trebali početi razmišljati o tome kako ojačati imunitet, kako bismo organizam pripremili za nadolazeće dane koji nam donose rizik od prehlada i viroza, piše Ordinacija.hr.

Kako ojačati imunitet za nadolazeći pad temperatura?

Što treba znati o vitaminima?

Prema riječima nutricionistice Bolarić, vitamini su organske tvari esencijalne za normalno funkcioniranje organizma. Naš organizam ih ne može sintetizirati uopće ili u dovoljnim količinama i zato ih moramo unositi hranom. Poznato je 13 vitamina i dijelimo ih na one topljive u vodi (vitamin C te vitamini B kompleksa) te topljive u mastima (vitamini A, D, E i K).

Najbolju kombinaciju za jačanje imuniteta čine vitamin A, C i E, a jače djelovanje imaju u kombinaciji s cinkom.

Pojedinačna uloga vitamina

– Vitamin A i ima ulogu u diferencijaciji bijelih krvnih zrnaca te je uključen u održavanje brojnih imunosnih stanica stečenog i urođenog imuniteta.

– Vitamin C potiče rad imunološkog sustava kroz stimulaciju antitijela. Ljudski organizam ga ne može sintetizirati, pa se mora unositi hranom. Najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi.

– Vitamin E djeluje kao jak antioksidans, tj. zaustavlja proizvodnju slobodnih radikala nastalih oksidacijom masti. Upravo se zato smatra se da ima ulogu u spriječavanju razvoja raznih bolesti. D-α-tokoferol je oblika vitamina E koji tijelo može najbolje iskoristiti te je njegova biološka dostupnost najveća.

– Cink je jaki antioksidans, potiče zacjeljivanje kože, jača kosti, mišiće, kosu i nokte.

Osim vitamina A, C i E, bitno je istaknuti i nužnost dovoljnog unosa vitamina B skupine. Svaki vitamin od njih u organizmu ima specifičnu i vrlo bitnu ulogu. Ključni su za normalno funkcioniranje imun osnog sustava, ali i za normalno funkcioniranje živčanog i mnogih drugih sustava u organizmu.

Važno je napomenuti da su vitamini, mineralne tvari te razni multivitaminski pripravci namijenjeni održavanju imuniteta dok je organizam u ravnoteži.

Prehranom do vitaminskih izvora

Manjkava prehrana ili prekomjerno termički obrađena hrane, može dovesti do pomanjkanja vitamina i mineralnih tvari. Važno je napomenuti da su vitamini, mineralne tvari te razni multivitaminski pripravci namijenjeni održavanju imuniteta dok je organizam u ravnoteži. Zato tijekom cijele godine trebali konzumirati raznovrsnu prehranu bogatu voćem i povrćem koja je u službi cjelokupnog zdravlja.

Najnovije

Popularno

Više savjeta