Kako napraviti Aperol Spritz

Aperol je lansiran 1919. na Međunarodnom sajmu u Padovi. Kreirala su ga braća Barbieri, u mjestu Bassano del Grappa u provinciji Vicenza. Pravi se od infuzija gorke naranče, encijana, rabarbare, kininovca, aromatičnog i bilja i nekoliko vrsta korijenja. Toliko se zna, recept je tajna. Popularan je postao nakon Drugoga svjetskog rata, kao laganija alternativa Campariju. Iako imaju gotovo isti postotak šećera, Aperol je svjetliji, manje gorak i ima 11 posto alkohola, gotovo dvostruko manje Camparija, pa ga je 50-tih mlađa dinamična publika usvojila i pretvorila u cool piće.

Za ovo piće treba vam tek nekoliko sastojaka – Aperol (gorko-slatki liker svijetlo narančaste boje), kockice leda, ohlađeni prosecco, gazirana voda i kriška naranče. Svemu tome dodajte vinsku čašu jer ovakvu ljepotu kad bude gotova treba i slikati te se pohvaliti ekipi na Instagramu.

Kako napraviti Aperol Spritz

Aperol Spritz je dobio ime po Aperolu, koji je prvi put proizveden 1919. godine u Padovi u Italiji. Strukturu ovog laganog aperitiva čine naranče, encijan, rabarbara, aromatično bilje i cinchona plodovi koji rastu u blizini Pijemonta. Ovaj brendirani biljni gorak napitak idealan je za koktel “Spritans” koji je bio popularan početkom dvadesetog stoljeća, a mješavina je domaćih vina i bezalkoholnog tonika.

Sastojci za Aperol Spritz:

1 boca ohlađenog Prosecca

1 boca Aperola

Soda

Kockice leda

Kriške narandže

Priprema:

Iako se osobne preferencije razlikuju, najbolji način da napravite Aperol Spritz je upravo kao što to rade u Italiji: uzmite čašu za vino napunjenu ledom i upotrijebite kombinaciju odbrojavanja: 3-2-1; ili, tri dijela prosecca, dva dijela Aperola i jedan dio gazirane vode.

Iako mnogi vjeruju da je metoda 3: 2: 1 najbolja za ovaj recept, proizvođači Aperola kažu da treba koristiti metodu 50:50. Oni vjeruju da novi recept pojačava ukus Aperol Spritz-a i oslikava njegovo italijansko poreklo.

Čaše napunite kockama leda. Kombinujte Prosecco i Aperol u jednakim dijelovima. Dodajte malo sode. Ukrasite kriškom narandže. Možete dodati i maslinu na štapiću, ako želite da ga poslužite onako kako to rade u Veneciji.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta