Kako majoneza može biti korisna

Iako se preporučuje što manje konzumiranje, majoneza je jako popularan i široko rasprostranjen namaz. Mnogi ne mogu da zamisle svoje sendviče bez nje dok se neki drugi zgražaju nad svim silnim masnoćama koje sadrži. Donosimo vam par zanimljivih načina kako iskoristiti majonezu a da to nije u nekom jelu.

1Ako niste znali, žvaku zapetljanu u kosu možete ukloniti pomoću majoneze.  Zapetljani čvor je potrebno obilno namazati majonezom i ostaviti 5 minuta dok njezin masni sastav ne prodre do vlasi. Nakon toga gustim češljem uklonite žvaku.

2 Majoneza može poslužiti za uspješno uklanjanje i odbijanje prašine s listova kućnih biljki. Potrebno je suhu krpu umočiti u majonezu i prebrisati svaki list. Ovim postupkom postići ćete sjaj te istovremeno spriječiti taloženje prašine na listovima, barem privremeno.

3Ako vam dijete išara zidove bojicama, ne brinite. Majoneza je tu za vas. Mrlje i šare od pastelnih bojica na zidovima uklanja za pet minuta. Na svaku mrlju nanesite majonezu u tankom sloju, sačekajte da odstoji i prebrišite suhom čistom krpom.

4Majoneza će ukloniti i mrlje od čaša na stolu. Na mekanu krpu ili papirni ubrus treba nanijeti dvije kašikice majoneze te premazati mjesto na stolu gdje su se pojavile mrlje. Ostavite da djeluje 15 minuta ili duže ako je potrebno. Obrišite višak majoneze i površinu usjajite krpom.

5Čak i pukotine na drvenom namještaju nizu problem za majonezu. Rupe ispunite majonezom i ostavite da odstoje najmanje dva dana, te ih potom očistite običnom krpom. Kombinacija ulja i proteina nahranit će i napuhnuti drvo te na taj način zatvoriti sve pukotine.

6Iskoristite je i za spriječavanje nastanka zanoktica. Sastav majoneze hranjiv je za nokte, te ubrzava zacijeljivanje zanoktica. 3 do 4 puta sedmično na ruke nanesite majonezu, sačekajte da koža upije i ruke isperite u jabučnom octu kako bi otklonili miris majoneze.

7Razne naljepnice je moguće ukloniti pomoću majoneze, a da ne bude velikih oštećenja. Potrebno je majonezu premazati preko naljepnice pri čemu će masnoća opustiti ljepilo nakon čega je dovoljno krpom preći preko površine.

Najnovije

Popularno

Više savjeta