Kako je nastao tenis

Izraz ,tenis najvjerojatnije potječe od francuske riječi tene, što znači „držite, igrajte”. Neki stručnjaci drže da je ova igra ponikla u Egiptu i Iranu, a da su je igrali i Arapi, prije Karla Velikog.
Oko 1300. godine ova je igra bila poznata i pod imenom la bud, a tokom 14. stoljeća igrala se u cijeloj Francuskoj. Francusko plemstvo ju je mnogo voljelo. Luj X je umro od prehlade što ju je zaradio igrajući ovu igru.

1881: British tennis player William Renshaw and H F Lawford playing for the Men's Singles Title at Wimbledon, which Renshaw won. Original Publication: The Graphic (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
Wimbledon, 1881. godinaa

Kako je nastao tenis?

Za tenis se kaže da je kraljevska igra, jer su engleski i francuski kraljevi pokazivali veliko zanimanje za ovu igru. U Francuskoj se smatralo da je Anri II najbolji igrač tenisa, a kasnije je Luj XIV imao svoje stalno osoblje koje se brinulo o njegovu teniskom igralištu. Kao ime, ,,tenis“ se javlja u knjizi objavljenoj 1400. godine. Engleski kralj Henry VIII sagradio je 1529. godine u Hampton Courtu tenisko igralište, na kojemu se i danas igra tenis.

19th Century Tennis in Homburg, Germany on engraving from the 1800s. Published by Illustrated London News in 1887.
Njemačka, 1800. godine. .

Najnovije

Popularno

Više savjeta