Kako je nastao šampanjac

Ovo piće koje danas može dostići cijenu i do nekoliko hiljada eura po flaši, nekada se smatralo pićem siromašnih, a za to je kriv način kako je nastao šampanjac.

Kako je nastao šampanjac?

Šampanjac je rezultat pogrešnog pravljenja vina

U 15. vijeku veliki broj neočekivanih promjena u temperaturi dovelo je do toga da fermentacija vina u nekoliko navrata jednostavno nije mogla biti izvedena kako treba. Kada bi proljeće došlo popraćeno nenormalno visokim temperaturama, pića su započinjala neočekivani proces ponovne fermentacije. Ovo je uzrokovalo povećanje koncentracije ugljen dioksida unutar flaša što je piću davalo pjenušav okus.

champagne
Pokrajina Champagne
dom_perignon
Dom Pierre Pérignon

Flaše koje su sadržavale vino podložno takvim procesima često bi eksplodirale, a one koje bi se otvorile nisu bile dočekane sa uzbuđenjem i njihov sadržaj je često prosipan kao pokvarena roba.

Krajem 17. vijeka svećenik Dom Pierre Pérignon dobio je zadatak da pjenušavo vino iz francuske provincije Champagne dovede do savršenstva i učini ga pjenušavijim i pitkim. Početkom 18. vijeka, zahvaljujući grešci prirode i radu Pérignona, šampanjac se počeo uzdizati na visoko mjesto ljestvice poželjnih alkoholnih pića.

Najnovije

Popularno

Više savjeta