Kako je nastao petak 13.

Porijeklo straha od broja 13 još uvijek nije u potpunosti objašnjeno. Pisani tragovi datiraju iz sedamnaestog stoljeća, iako je poznato da je broj 13 bio “nesretni broj” još mnogo prije toga.

Kako je nastao petak 13.

Praznovjerja koja okružuju ovaj broj datiraju još iz 1772. godine p.n.e.

U drevnom Babilonu u “Hammurabijevom Kodeksu”, koji datira oko 1772. godine prije nove ere, broj 13 je izostavljen s popisa zakona

Postoji i mit da ako 13 ljudi večera skupa, jedan od njih će umrijeti u roku od godinu dana. Mit dolazi iz Posljednje večere gdje Isus večera sa svojih 12 Apostola prije svoje smrti. Također tu je i popularni nordijski mit u kojem 11 bliskih prijatelja Bogu Odinu večeraju skupa, da bi na kraju večeru, svojim dolaskom kao trinaesti gost, upropastio Loki – Bog zla.

13-guests

Broj 13 se smatrao prokletim već hiljadama godina, dok je njegov prethodnik broj 12, smatran kao broj koji zatvara jedan ciklus. Ako malo bolje pogledamo u historiju, možemo vidjeti i značaj tog broja. Na primjer, Isus je imao 12 Apostola, 12 potomaka Muhammedovih imama, 12 plemena Izraela, 12 sati na satu, 12 mjeseci u godini, 12 Bogova Olimpa, 12 znakova Zodijaka.

Čini se da broj 12, kao i njegov nasljednik nisu bili slučajno odabrani

Petak 13. se dugo vremena smatrao kao nesretan dan. Još od sedamnaestog stoljeća postoje mnogi zapisi o ovom danu, a pogotovo Petku 13.. Za ovaj dan, uvijek su se vezali slični savjeti: Danas ne putujte, ne donosite nikakove važne odluke, danas se nemojte vjenčati, poroditi…

Još jedna popularna teorija vezana je za monašku vojsku u Jeruzalemu u 1307. Vitezovi templari postali su izuzetno snažni i bogati dok su štitili kršćanske hodočasnike tokom križarskih ratova. Prema riječima jednog stručnjaka, kralj Filip se osjećao ugroženim njihovom snagom, pa je tajno naredio masovno hapšenje svih vitezova templara u Francuskoj u Petak, 13. Oktobra 1307.

petak_13_

Isus je također umro na petak i bilo je 13 osoba na Posljednjoj večeri. To nije jedini nesretan događaj u Bibliji koji se dogodio u petak. Eva je ponudila Adamu jabuku u petak. Veliki potop započeo je u petak.

U mnogim istraživanjima urađenim u posljednje vrijeme, dokazano je da se petkom 13. dešava manje nesreća, nego bilo kojim drugim danom

Dalje, teorija seže duboko u kombinaciju paganizma i kršćanstva. Za pagane, broj 13 je bio sretan broj. Predstavljao je Veliku Božicu (Gaia), koju su smatrali majkom Zemlje. S naporima Kršćanstva, paganski običaji se degradiraju i promovišu 13 kao nesretan broj.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta