Kako je nastao Pepsi

Krajem 19. stoljeća u Sjevernoj Karolini mladi apotekar Caleb Davis Bradham počeo je da ekperimentiše sa kombinacijom začina, sokova i sirupa, pokušavajući da napravi novo osvježavajuće piće koje će poslužiti svojim mušterijama.

Kako je nastao Pepsi

Prevazišao je svoja očekivanja i stvorio piće koje je danas u svijetu poznato kao Pepsi-Cola. Davna 1903. godina bila je ključna za mladog hemičara, ali i ovo piće – prodano je oko 8000 galona Pepsi Cole. Četiri godine kasnije u Americi je postojalo čak 40 franšiza u 24 države što je osiguralo prodaju od 100.000 galona sirupa godišnje.

caleb davis bradham
Caleb Davis Bradham

Povijest kaže kako je Pepsi Cola nekoliko puta doživjela bankrot, ali i da je uvelike srušila cijenu ostalim konkurentskim pićima na tržištu. Sredinom 30-tih godina prošlog stoljeća brend je registriran u Latinskoj Americi i SSSR-u, Kanadi.

Sredinom 1945. godine kad je završio II svjetski rat, Pepsi-Cola se proizvodnjom seli u New York, kad je u nizu eksperimenata vezanih za stvaranje nove ambalaže nastala i prva limenke.

pespi limenke

Pepsi reklame više nisu bile bazirane na cijeni, već na stilu života što se u potpunosti zadržalo do danas. Do 1965. godine, Pepsi-Cola je bila simbol za samo jednu vrstu pića. No, baby boom, ali i promjene u prehrani rezultirale su i novitetima s potpisom Pepsi! Upravo ove godine razvijeno je novo niskokalorično piće sa ukusom Pepsi-Cole: Diet Pepsi.

Najnovije

Popularno

Više savjeta