Kako je nastao padobran

Padobran je naprava koja je izmišljena da uspori padanje kroz atmosferu, što nam je svima poznato, ali da li znate kako je nastao padobran?

Kako je nastao padobran

Ova naprava se najčešće izrađuje od tkanine – i to obično svile ili najlona. Padobrani služe kako bi usporili spuštanje tako što će u mnogome smanjiti pružanje otpora. Padobrani se najčešće koriste za ljude ili određeni teret. Imaju raznih namjena, najčešće su to: rekreativno padobranstvo, padobranstvo kao sport ili dostava humanitarne pomoći ugroženim licima. Mogu postojati u raznim bojama, oblicima ili veličinama.

Najčešći oblik padobrana su takozvana “krila”, koja se smatraju za jedne od najboljih oblika padobrana jer upravo taj oblik sjajno usporava padanje kroz atmosferu.

 

Ne postoje tačni dokazi o tome ko je izumio padobran. Ipak, pretpostavlja se da je padobran prvi put nastao u doba renesanse. Prva skica padobrana se pojavljuje još u 1470. godinama u doba renesansne Italije, pokazuju čovjeka koji je labavo ovješen u okvir koji podsjeća na padobran i lebdi u zraku.Kako je nastao padobran

Tek nešto kasnije, sofisticiraniji i sigurniji padobran je skicirao poznati slikar Leonardo Da Vinci, ta slika datira oko 1485. godine. Njegova skica padobrana je mnogo preciznija i umnogome podsjeća na današnje padobrane.

Izumitelj Fausto Veranzio  (1551 – 1617) je počeo ispitivati Da Vinčijevu skicu padobrana. On je kvadratni okvir popunio sa parčem tkanine i tako je shvatio da to veoma dobro usporava pad sa velikih visina.Sada već poznati prikaz padobrana koji je nazvan “leteži čovjek” pokazuje čovjeka kako koristi padobran skokom sa kule, vjerovatno Svetog Marka Campanile u Veneciji, tu sliku je objavio u negovoj knjizi o mehanici.

padobran1

Kasnije su se pojavile razne knjige o tome kako je nastao padobran ali većina njih uopšte ne spominje ovog  izumitelja. Također, prema mnogim navodima se spominje da su Kinezi ti koji su izmislili padobran.I to još davne 1100. Godine, ali se još uvijek ne zna postoje li tačni dokazi o tome da li je to prava istina.

Najnovije

Popularno

Više savjeta