Kako je nastao maraton

Kako je nastao maraton? Vjerovatno ste već čuli priču o grčkom glasniku Filipidesu, koji je trčao 42km od maratonskog polja do Atine kako bi javio građanima Atine da je grčka vojska savladala nadmoćne Perzijance.

Kako je nastao maraton

Po ovoj legendi Filipides je trčao pod punom opremom, stigao u Atinu, izgovorio reči: “Radujte se, mi smo pobjedili!” i umro. Od tada je simbol nenadmašenog sportiste jer je pokazao za kakve je sve poduhvate čovjek sposoban.

Death of Eucles After Battle of Marathon --- Image by © Bettmann/CORBIS

Historijske činjenice nam pričaju nešto drugačiju priču. Filipides je trčao od Atine do Sparte kako bi pozvao Spartance u pomoć protiv Perzijanaca. Spartanci su ga odbili zbog vjerskog praznika, pa je morao da trči nazad do Atine da javi ovu lošu vijest.

Mnogobrojna Perzijska vojska (po nekim podacima brojala je 60.000 vojnika, konjicu i mornaricu), planirala je da se iskrca na maratonskom polju, porazi Grke i onda oplovi do južnih zidina Atine i bez otpora uđe u grad. Malobrojni Grci (njih oko 10.000), suprotstavilo se Perzijskoj vojsci veoma čvrsto i natjerala ih da se povuku na brodove, ipak tada je počela prava bitka, morali su da stignu do Atine prije Perzijanaca. Oko 9.000 atinskih vojnika pod punom ratnom opremom i poslije nekoliko dana borbi, trčalo je prvi masovni “maraton” od maratonskog polja do Atine što je oko 40km.

Prvi grčki vojnici stigli su za oko 5 sati, malo prije perzijske flote. Kada su ih ugledali, Perzijanci počinju da oklijevaju, među vojnicima se pronosi glas o nadljudskoj snazi Atinjana i poslije nekoliko dana kruženja, perzijska flota se povlači. Ovaj događaj je poslužio kao motiv organizatorima prvih modernih Olimpijskih igara u Atini 1896. da u program uvrste i “Trčanje maratona“.

marathonpic3

U samom početku maratonska trka se trčala na Olimpijskim igrama na stazi koja je bila dugačka oko 40km, što nije tačna dužina najkraćeg puta od Atine do maratonskog polja, već dužina okolnog i ravnijeg puta.

Današnja zvanična distanca od 42 kilometra i 195 metara je prvi put trčana na Olimpijadi u Londonu 1908. a, prihvaćena je od strane IAAF tek 1921.

Najnovije

Popularno

Više savjeta