Kako je nastao čips

Čips je jelo proizvedeno od krumpira. Popularno je u mnogim zemljama svijeta i ima mnogo naziva. Često se naziva i “pomfrit”, a znate li kako je nastao čips?

Kako je nastao čips

Priča o čipsu, omiljenim tankim, hrskavo prženim listićima krompira započela je 24. 8. 1853. u hotelu Moon-Lake Lodge u Saratoga Springsu u državi New York u SAD-u. Čips je svjetlo dana ugledao sasvim slučajno, a glavni i odgovorni krivci za njegovo rođenje bili su šef kuhinje, Indijanac George Crum i jedan od najbogatijih Amerikanaca, industrijalac Cornelius Vanderbilt. Nakon što je razmaženi bogataš drugi put zaredom vratio, po vlastitom ukusu, suviše debelo narezane krompire, kuhar se odlučio osvetiti  nevjerojatno tanko narezanim i prženim komadićima krompira koji su se mogli jesti samo prstima. Umjesto da poludi, Vanderbilt se već na prvi zalogaj oduševio hrskavim krompirićima. Novo se jelo ubrzo našlo na hotelskom jelovniku pod nazivom “Saratoga chips”.

Saratoga-Chip-Truck

Čips je vrlo brzo postao jako popularan i već se od 1895. prodavao u trgovinama. Industrijsku proizvodnju omiljene grickalice započeo je tridesetak godina kasnije Herman Lay, izumitelj stroja za guljenje krumpira

lay

Najnovije

Popularno

Više savjeta