Kako je nastao čaj

Kako je nastao čaj (kineski 茶, korejski 차, hindski चाय „chai“) ili kineski čajevac? To je biljka latinskog naziva Camellia sinensis od čijeg se lišća i drugih dijelova spravlja vrući aromatični napitak blago gorkog i oporog mirisa koji se također naziva čaj.

Kako je nastao čaj

Pretpostavlja se da je čaj nastao prije više od 5000 godina i to u Kini. Tadašnja kolijevka napredne civilizacije imala je i naprednog cara Shen Nunga, koji je iz zdravstvenih razloga zahtijevao prokuhavanje vode za piće. Mudar vladar štitio je svoje i zdravlje svojih podanika.

Kako je nastao čaj
Shen Nung

Na proputovanju po udaljenim krajevima svoga carstva, u vrijeme podnevnog odmora, sluge su prokuhavale vodu za cara i carsku pratnju.

Prema toj legendi car se tokom lova odmarao ispod stabla biljke Camellia sinensis kada je u njegovu šoljicu s toplom vodom vjetar dopuhao nekoliko listova sa stabla. Caru se svidjela boja i miris tekućine, te probavši je otkrio izvrstan i ukusan napitak koji ga je osvježio, vratio mu snagu i otklonio umor nakon cjelodnevnog lova.

“Ako vam je hladno, čaj će vas ugrijati. Ako vam je vruće, čaj će vas rashladiti. Ako ste depresivni, čaj će vas razveseliti. Ako ste uzbuđeni, čaj će vas smiriti” (William Gladstone, 1865. g.)

Tokom vladavine dinastije Tang (618. – 907. g.) čaj je proglašen kineskim nacionalnim pićem. Prema starim zapisima prva pošiljka čaja dopremljena je 1610. godine iz Japana u Nizozemsku, odakle se proširio na ostale evropske zemlje.

Najnovije

Popularno

Više savjeta