Kako je nastalo praznovjerje o crnim mačkama

Tri hiljade godina prije naše ere, u ranom dobu Egipta, mačke su bile najpoštovanije od svih životinja, a njihovo ubijanje kažnjavalo se smrću. Preokret nastaje u Evropi u srednjem vijeku, kada je počela histerija oko vještica. Ulične mačke su često njegovale i hranile siromašne stare dame, koje su kasnije optuživane da su vještice.

Kako je nastalo praznovjerje o crnim mačkama

1
Jedna priča o ocu i sinu iz Lincolnshirea se 1560. počela širiti munjevitom brzinom. Njih dvojica su navodno putovali jedne noći, kada im je crna mačka presjekla put i zauzela puzeći položaj. Oni su potom dohvatili kamenje i gađali je sve dok bespomoćna i povrijeđena životinja nije pobjegla u kuću jedne žene, za koju se tada sumnjalo da je vještica.

Sljedećeg dana, otac i sin su naišli na istu ženu i primijetili da šepa i da je puna modrica, što nikako nije moglo biti slučajno. Od tog dana u Lincolnshireu se vjerovalo da se vještice noću pretvaraju u crne mačke, kako bi se neopaženo šuljale ulicama.

To je postalo jedno od ključnih vjerovanja u lovu na vještice u američkom Salemu. Čak i danas, tokom proslave Noći vještica, vještice i crne mačke često su udruženi motivi, uprkos početnim religioznim uvjerenjima praznika.

Ipak, u nekim kulturama, crnoj mački se još uvijek dive i ona predstavlja simbol sreće

Škoti vjeruju da dolazak crne mačke pred kuću znači prosperitet, dok su gusari u 19. stoljeću vjerovali da je loše ako se mačka kreće prema vama, ali da je dobro ako ide od vas.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta