Kako je nastalo pozorište

Kada i kako je nastalo pozorište? Pozorišne predstave razvile su se još u davno doba iz nekih obrednih igara i u početku su prikazivali samo prizore iz života bogova.

Kako je nastalo pozorište

Početak pozorišne umjetnosti u Evropi nalazi se kod starih Grka. Grci su održavali predstave pod vedrim nebom. Pozorišta su bile polukružne građevine, u početku drvene a od 4. stoljeća prije nove ere i kamene. Gledalište je bilo obično izgrađeno od kamena i uzdizalo se stepenasto. U sredini se nalazila pozornica koju su zvali skene (otuda riječ scena).

Kako je nastalo pozorište

Grci su održavali predstave samo danju ali su trajale po nekoliko dana. Glumili su samo muškarci, nosili su maske izrađene od gline ili drveta. Da bi gledatelji bolje čuli glumac je u ustima maske imao cijev za pojačavanje glasa. Glumci koji su glumili bogove i vladare nosili su na nogama koturne (obuća sa debelim potplatom), tako da su se isticali od ostalih glumaca. Na pozornici u pozadini su bila obično troja vrata – na srednja su ulazili glavni glumci , a sporednim glumcima služila su lijeva i desna sporedna vrata. Ispred pozornice bio je proktor koji se zvao orhestra (otuda je nastala riječ orkestar) a tu je stajao zbor koji je pjevanjem ili recitiranjem objašnjavao radnju na pozornici. Slično je bilo uređeno kazalište i kod Rimljana. Najpoznatiji grčki pisci tragedija su Eshil, Sofoklo i Euripid dok su se u komedijama istakli Grk Aristofan i Rimljani Plaut i Terencije.

Najnovije

Popularno

Više savjeta