Kako je nastalo pivo

Obožavate ovo piće ali nikada niste znali kako je nastalo pivo? Prvo pivo, koje je nastalo tako što je slučajno komad hljeba ostao u vodi i fermentirao, itekako se razlikovalo od današnjeg industrijski proizvedenog piva visoke kvalitete. Danas se ustalila definicija piva kao pjenušavog, slabo alkoholnog pića gorkog okusa i hmeljne arome. Upravo je hmelj sastojak koji razlikuje prvobitna piva od savremenih.

Kako je nastalo pivo

Desetak hiljada godina kasnije za proizvodnju piva su i dalje dovoljna samo četiri prirodna sastojka: voda, ječmeni slad, hmelj i kvasac.

n_2588

Pivo se kroz historiju mijenjalo, bistrilo, jačalo i slabilo. Usavršavano je najviše na sjeveru Europe gdje nije uspijevala vinova loza, a gdje je pivska kultura i danas najrazvijenija. Kombinirano je s voćem i aromatičnim travama, prinošeno je kao žrtva bogovima, korišteno u religioznim obredima, konzumirano kao hrana i kao lijek, služeno na gozbama. Pivo ima veliku prehrambenu vrijednost te pojačava apetit zbog gorkih sastojaka hmelja i visokog udjela vitamina grupe B. Također pivo ima jako diuretičko djelovanje i djeluje sedativno, odnosno umiruje i poboljšava san.

Najnovije

Popularno

Više savjeta