Kako je nastala noć vještica

Kelti su bili stočari koji su svoju stoku krajem ljeta vraćali sa udaljenih ispaša. Kako su se spremali za oštre zime, slavili su praznik kraja ljeta (Oiche Shamhna). Oblačili su se u šarene nošnje, stavljali na sebe razne ukrase koji su većinom bili narančaste i crne boje. Te boje su simbolizirale žito i zimu. Vjerovali su da duh Samhain priziva sve duše mrtvih. Kako bi duše mogle što lakše putovati, Samhain ukida sve zakone vremena i prostora, omogućavajući duhovima da nesmetano putuju svijetom.

Kako je nastala noć vještica

Halloween vodi porijeklo iz kršćanskog praznika All Hallows tj. noć Svih Svetih, koji se slavi 1. novembra, a usko je povezan sa starom keltskom tradicijom

Celtic OriginsKako bi duhove otjerali od svojih domova, Kelti gase vatre i zatvaraju kućna vrata. Vjeruje se da je kostimiranje za Noć vještica ostalo od tih davnih vremena do današnjih dana.

Kako je običaj pravljenja bundeve kao osvjetljenog predmeta povodom Halloweena nastao i sačuvao se?

halloween-pumpkinStara Irska legenda kaže da je lokalna stara pijanica Jack O'Lanterne imao moć da stupa u kontakt sa đavolom. Pošto ga je đavo progonio i htio ga ubiti, Jack je istoga nasamario tako da mu je postavio izdubljenu bundevu u obliku svog lica. Kad je Jack umro, nije mogao ući u raj a đavo ga nije htio primiti u pakao. Dobacio mu je komad žeravice kako bi se Jack mogao snalaziti u mrkloj noći. Tako je vjerojatno nastao običaj da se u izdubljenu bundevu stavlja svijeća koja se zapali. Od tada u noći Halloweena možete vidjeti šuplje bundeve kako noću lutaju u mraku tražeći put.

Najnovije

Popularno

Više savjeta