Kako je nastala kasica prasica

Kako je nastala kasica prasica? Od trenutka kad je čovjek počeo koristiti metalni novac, pokušavao ga je sakriti i sačuvati.

Kako je nastala kasica prasica

U davna vremena, ljudi su čuvali novac u glinenim, kamenim ili drvenim ćupovima s poklopcima. Obzirom da nisu postojale banke, mjesta za skrivanje ćupova s blagom bila su zidovi, podovi i krovovi kuća, bunari i podrumi. Arheolozi su posude s novcem nalazili i u poljima i na grobljima.

Suprotno ustaljenom mišljenju, “kasica prasica” nije dobila naziv po debeljuškastim prascima!

Naziv “kasica prasica” potiče od stare engleske riječi za vrstu gline – pygg, koja se u srednjem vijeku (oko 15. stoljeća), koristila za izradu posuđa. Kad bi porodica uštedjela nešto novca, stavljala bi ga u takve glinene posude, koje su zvali “pygg bank”. Izrađivane su u raznim veličinama, a imale su prorez u koji se ubacivao novac. Kad bi se napunile, jedini način da se dođe do novca bio je da se razbiju.

Nepoznati kipar izradio je posudu za čuvanje novca u obliku svinje. Taj je oblik postao jako popularan pa je iz Velike Britanije donešen u druge zemlje Europe, a kasnije i svijeta. Tako je pygg postao pig, odnosno svinja.

 

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta