Kako je nastala kartonska kutija

Ne postoji mnogo izuma koji su se tako neprimjetno uklopili u naše svakodnevne rutine, kao što je to kartonska kutija.

Kako je nastala kartonska kutija

Služe i za odlaganje papira, selidbe su nezamislive bez njih, a mačke vole da se igraju da su kutije njihove privatne prostorije.

U 1. i 2. vijeku, prije nove ere, kineska dinastija Han bila je zauzeta preuzimanjem vodstva u upotrebi papira. U tom periodu, listovi od kore duda koristili su se za umotavanje i zaštitu hrane. To je primjer najranije čvrste ambalaže za hranu, proizvedene od drveta.

Prvi primjer kartonske kutije došao je u 19. vijeku, sa društvenom igrom koju su osmislili Njemci 1817. godine – Igra opsade.

Tokom 19. vijeka preduzeća su počela da koriste kutije sa namjenom skladištenja i transporta žitarica, pa čak i silikonskih jaja protiv moljaca čiji su potrošači bili proizvođači svile.

Neophodan je bio dodatan zaplet koji bi doveo do toga da kutije postanu “kubna čuda”, kakve su danas. 1856. godine proizvođači šešira, Edvard Alen i Edvard Heli, upotrijebili su dupli sloj čvršćeg papira sa šupljom sredinom kako bi dobili na stabilnosti i toplini linija .To je bio uvod da nastane kartonska kutija kakvu danas poznajemo.

Kartonska kutija nastala 1879. godine. Vlasnik fabrike papira iz Bruklina, Robert Geir shvatio da ručno može da se iskroji jedna strana, a potom bi sječenje preostalih jednakih, kartonskih stranica prepustio štamparskim presama. Kada su spojili dobijene ravne stranice, rođena je kartonska kutija.

Gotov proizvod, Geir je prodavao kompanijama koje se bave proizvodnjom različitih potrošačkih sredstava, kao novi, lako prenosivi oblik skladištenja materijala. Ubrzo je usledila prva porudžbina od 2 miliona kartonskih kutija, za imperiju krekera – kompaniju Nabisko.

1930. godine, Finska vlada je čak usvojila kutije kao sastavni dio paketa koji su dobijale majke u prvim danima svog novog “zvanja”. Mnoge bebe su svoja prva spavanja u životu imale u kutijama obloženim dušecima. Ovakva primjena kutija je nastavljena i danas.

Najnovije

Popularno

Više savjeta