Kako je nastala fraza Pirova pobjeda

Izraz koji često možemo čuti – Pirova pobjeda je pobjeda za koju se plati prevelika cijena i koja pobjedniku nanese više štete nego poraženom. Znate li kako je nastala fraza Pirova pobjeda?

Kako je nastala fraza Pirova pobjeda

Pir je jedan od najčuvenijih vojskovođa antičkog doba, poznat po brojnim vojnim pohodima u Italiji i Makedoniji ali i po frazi Pirova pobjeda.

Epir je stara antička pokrajina (danas podijeljena između Grčke i Albanije). Prema jednoj legendi, kraljevi epirske dinastije potiču od Neoptolema, sina slavnog Ahileja, koji je imao nadimak Pir (što znači riđokosi).

Olimpija, majka Aleksandra Velikog, bila je epirska princeza, koja se udala za makedonskoga kralja Filipa II. Epirski kralj Pir imao je doista slavno i junač­ko porijeklo.I on je želio biti slavan, a slava se u to vrijeme stjecala ratnim pobjedama. Građani Tarenta, grčke kolo­nije u južnoj Italiji, pozvali su Pira da im pomogne u ratu protiv Ri­mljana. Pir, koji je sanjao kako će na zapadu stvoriti veliko carstvo, kao što ga je Aleksandar stvorio na istoku, odmah se odazvao. Do­šao je u Italiju s velikom vojskom.

“Još jedna ovakva pobjeda i ja sam propao” Pir

U početku je ratnim slonovima iznenadio Rimljane. Ali, Rimljani su se brzo snašli. Gađali su slono­ve zapaljivim strijelama, što je omelo Pirovu vojsku. Bitka kod Auskula (279. pr. Krista) donijela je Piru više štete nego koristi (iako je pobijedio). Izgubio je mnogo vojnika bez kojih nije mogao nastaviti uspješno ratovanje.

Mnogi su mu čestitali na velikoj pobjedi, na šta im je on odgovorio: “Pobijedim li još jedanput ovako, vratit ću se u Epir bez ijednog vojnika.” Tako je pobjeda koja ne opravdava pre­trpljene žrtve nazvana pirova pobjeda odnosno, ravna je porazu. Od tada se sve takve pobjede nazivaju pirovim pobjedama.

 

Najnovije

Popularno

Više savjeta