Kako je nastala atomska bomba

Atomska bomba je nastala u Drugom svjetskom ratu. Nakon dolaska nacista na vlast, veliki broj naučnika je otišao iz Njemačke i okupiranih zemalja, tražeći utočište u SAD-u. Slično se dešavalo i sa Italijom. U te naučnike spadaju Albert Ajnštajn iz Njemačke, Enriko Fermi iz Italije, Judžin Vigner, Edvard Teler i Leo Silard iz Mađarske.

Kako je nastala atomska bomba

Njemačka je 1939. godine vršila prva ispitivanja vezana za nuklearnu fisiju. Kada je Leo Šilard čuo za vijest iz Njemačke sledila mu se krv u žilama. Odmah je započeo kampanju, zajedno sa kolegom Enrikom Fermijem da upozore američku javnost na opasnost koja stiže iz nacističke Njemačke. Ubijedili su i Alberta Ajnštajna da u njihovo ime pošalje pismo američkom predsjedniku Teodoru Ruzveltu. Pismo je izazvalo željeni efekt, pa su tako u Americi počela istraživanja sa razbijanjem atoma. Odlučeno je da se ova istraživanja ulože velike količine novca.

Neki naučnici su sumnjali da će atomska bomba ikad biti napravljena i optuživali su američku vladu za rasipanje para. U istraživanja su se uključili i pojedini britanski i kanadski naučnici. Brojni timovi naučnika su radili istovremeno na identičnim zadacima, jer nije bilo vremena za gubljenje. Mnogi naučnici nisu ni znali na čemu tačno rade, već su za to saznali tek kad je bačena prva bomba na Hirošimu.

Prvo testiranje

Prva proba nuklearnog oružja se desila 16. jula 1945. godine, u državi Novi Meksiko. Test je poznatiji pod nazivom Triniti test. Prije samog izvršenja testa, naučnici su imali ozbiljna strahovanja, jer niko nije bio siguran šta može tačno da se desi. Na samom mjestu eksplozije se od ogromne temperature pijesak pretvorio u staklo. Eksplozija se čula u tri različite američke države i nije mogla da se sakrije od javnosti.

Kasnije su bačene dvije atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, sa katastrofalnim posljedicama po stanovništvo. Odluka o bombardovanju je i dan danas kontraverzna, iako je mnogi opravdavaju.

Monopol SAD-a nad posjedovanjem atomske bombe nije dugo trajao, jer je Sovjetski Savez detonirao svoju prvu atomsku bombu u avgustu 1949. godine. Oni su do tehnologije uspjeli da dođu zahvaljujući briljantnim fizičarima, ali i zahvaljujući špijunima. Sovjeti su imali špijune infiltrirane direktno u američke naučne timove. Danas devet zemalja poseduje nuklearno oružje. To su SAD, Rusija, Izrael, Pakistan, Indija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Sjeverna Koreja.

Najnovije

Popularno

Više savjeta