Kako izgleda oporavak od operacije

Svaka operacija, pa i one koje spadaju u rutinske, nose rizik od komplikacija i zahtijevaju određen vremenski period nakon same intervencije za oporavak. Uglavnom su prvih deset dana od intervencije najkritičniji za pacijenta i za oporavak od operacije.

Kako izgleda oporavak od operacije

Krvarenje, infekcije rane, bakterijske infekcije – ozbiljna su stanja koja mogu da se jave neposredno poslije bilo kog hirurškog zahvata. Iako je bolesnik nakon operacije vezan za bolnički krevet, boravak u postelji može bit komforan tokom perioda oporavka, ukoliko je na kvalitetnom krevetu koji pruža potrebnu potporu. U nastavku teksta saznajte kako izgleda oporavak od operacije.

Boravak na intenzivnoj njezi nakon operacije

U zavisnosti od toga šta se operiše, boravak na intenzivnoj njezi se razlikuje. Uglavnom podrazumijeva 24 ili 48 sati konstantnog medicinskog nadzora, jer su prvi dan i noć vrlo često najrizičniji periodi po zdravlje pacijenta.

Sama dužina hospitalizacije nakon operacije je generalno individualna i može biti skraćena ili produžena kod pojedinih slučajeva. Ponekad se dogodi da se pacijent otpusti odmah nakon operacije, naravno sve u zavisnosti od stanja pacijenta, vrste operacije i toga kako je sama operacije protekla.

Boravak na intenzivnoj njezi podrazumijeva stabilizaciju opšteg stanja i dostizanje sposobnosti za sljedeću fazu oporavka, koja je uglavnom oporavak u domu. Bolesnik obično ide kući sedmi do deseti dan nakon operacije, takođe u zavisnosti od toga šta se operisalo i koliko je operacija bila uspješna.

Oporavak u svom domu poslije operacije

Za oporavak nakon operacije u svom domu, pacijentima je nerijetko potrebna pomoć i tu se uglavnom nađu članovi porodice koji pomažu bolesniku oko svakodnevnih aktivnosti, kao što su kupanje, presvlačenje, hranjenje, vožnja na kontrole, kupovina lijekova i slično.

Događa se da pacijent iz bolnice izađe potpuno sposoban za samostalan život, ali je i tada neophodno da ima nadzor i pomoć u pojedinim situacijama. Bez obzira na to koja vrsta intervencije se desila, bolesnik bi trebalo da miruje određeni period, uz poštovanje svih savjeta koje je dobio od ljekara.

Ono što je obavezno, svakako je redovno uzimanje propisane terapije, na način na koji je objašnjen od strane medicinskog osoblja. Održavanje rane je vrlo često nešto o čemu pacijent ne može sam da vodi računa, te će mu sigurno biti potrebna pomoć sa strane.

Ishrana nakon operacije

I za oporavak srca i pluća od pušenja je potrebno vrijeme, pa ne čudi što je za sam oporavak od intervencije bilo kog tipa neophodno biti strpljiv i slušati sve savjete ljekara. Neposredno poslije intervencije, u zavisnosti od toga šta se operisalo, uglavnom nema restrikcija u ishrani. Uglavnom se savjetuje da se izbjegavaju slatkiši i industrijski obrađene namirnice.

Generalno, svim pacijentima nakon operacije se preporučuje da konzumiraju kvalitetnu i zdravu hranu. Ukoliko je potrebno da bolesnik ima poseban režim ishrane, da ide na dijetu ili pak pojača ishranu, ljekar će mu prepisati striktan režim kojeg se mora pridržavati.

Obavezne postoperativne kontrole

Prva kontrola je uglavnom dan ili nekoliko dana poslije operacije. Dešava se da pacijent bude otpušten odmah nakon intervencije, te je potrebno da se vrati onda kada mu ljekar to odredi.

Postoperativne kontrole su vrlo bitne, jer se na njima kontroliše i prati sam tok oporavka pacijenta. Takođe, one su posebno značajne jer bolesnici dobijaju priliku i mogućnost da pitaju sve što ih zanima u vezi sa samim oporavkom.

Nakon druge i treće, u zavisnosti od toga šta se operisalo, kontrole će se razrediti, te će pacijent morati samo da se javlja svom ljekaru po potrebi ili jednom u nekoliko mjeseci, kako bi mu ljekar prepisao i odredio tačno šta je najbolje za njegovo stanje.

Fizička aktivnost nakon intervencije

Brojne intervencije zapravo i zahtijevaju bavljenje fizičkom aktivnošću nakon operacije, te su vrlo često prepisane kao dio oporavka koji je jednako važan kao trening. Međutim, u ponekad je mirovanje glavna stavka u oporavku poslije intervencije.

Ako nije određeno drugačije od strane ljekara, prvih mjesec dana nakon operacije se preporučuje fizička aktivnost u skladu sa mogućnostima, do granice umaranja. Uglavnom se određuje da se bolesnik nakon uspješne operacije i otpuštanja iz bolnice, ponaša u skladu sa svojim mogućnostima.

Šetnje blagim tempom po prirodi su vrlo često ljekovite i nužne za pacijente koji su dugo vremena provodili u krevetu. To je dobro kako bi probudili organizam i oporavili ga od hirurškog zahvata. Tokom rehabilitacije u nekom od specijalizovanih centara, uvijek se obavlja test fizičkog opterećenja, nakon kojeg ljekari savjetuju dalji režim fizičke aktivnosti.

Sam oporavak od operacije zavisi od mnogih faktora. Od toga šta se operiše, koliko je pacijent star, kao i koliko je sama intervencija bila uspješna. Postoje brojne terapije koje liječe dušu i jačaju tijelo, stoga je najidealnije slušati savjete ljekara i sve nedoumice razriješiti u dogovoru sa njim.

Najnovije

Popularno

Više savjeta