Kako iskoristiti kuhinjski otpad

Bilo šta da radite u kuhinji uvijek ćete imati kuhinjski otpad koji ćete vjerovatno baciti u kantu za smeće. Umjesto toga pročitajte neke savjete šta možete uraditi s njim.

Kako iskoristiti kuhinjski otpad

1Kore od banane smiksajte u blenderu s nešto vode kako bi dobili gustu pastu. Ovu pastu možete iskoristiti za čišćenje srebrnog nakita ili kuhinjskog pribora.

2Ostala mi je polovica limuna koja je već počela ‘venuti’? Umočite je u kuhinjsku sol, pa njom istrljajte i dezinficirajte kuhinjsku dasku za rezanje ili kupaonski umivaonik.

3Zamijenite papirnate ručnike s platnenom krpom. Ne samo da ćete smanjiti otpad, već ćete uštedjeti na kućnom budžetu.

4Umjesto aluminijskih folija i plastičnih kutija za pohranu ostataka hrane birajte tegle. Prozirno staklo je ekološki prihvatljivije, a osigurat će vam bolju preglednost i kontrolu nad ostacima u frižideru.

5Mlijeko koje je pred istekom roka trajanja nalijte u posudice za led i zamrznite. Ove kockice možete kasnije iskoristiti za izradu smoothija.

6Kupili ste jogurt u većem pakiranju kojem se bliži istek roka trajanja? Ova je proizvod pun mliječnih kiselina koji je odličan saveznik za kožu. Nanesite ga u tankom sloju na lice, držite 15 minuta, pa potom isperite.

7Mladi krompir i mrkve ne trebate guliti, već samo ostrugati pod mlazom vode. Neke vrste voća i povrća sadrže najviše hranjivih tvari upravo u kori, pa izbjegnite bacanje hrane koju još možete iskoristiti.

Najnovije

Popularno

Više savjeta